Madrid

La delegació del govern a Madrid obre expedients als organitzadors de la Marxa de la Dignitat

La delegada del govern a la comunitat, Cristina Cifuentes, ha qualificat d'"esgarrifosos" els incidents del final de la marxa i ha assegurat que mai havia vist res semblant ni un atac amb tanta brutalitat. La delegació del govern espanyol obrirà expedients sancionadors contra els organitzadors de la mobilització, que també estan estudiant emprendre accions legals tant contra la delegació i com contra el Ministeri de l'Interior.

RedaccióActualitzat

Tres dies després, la Marxa per la Dignitat de Madrid encara porta cua. La delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, ha anunciat l'obertura d'expedients sancionadors contra organitzadors de la mobilització, en la qual ha dit que va haver-hi radicals que van intentar matar policies.

La delegada del govern ha qualificat d'"esgarrifosos" els incidents del final de la marxa i ha assegurat que mai havia vist res semblant ni un atac amb tanta brutalitat. Creu que els violents "van anar contra la Policia amb acarnissament".

En declaracions a la Cope, ha lamentat que només un dels 21 detinguts hagi estat enviat a presó i, malgrat que està acusat de lesions, ha indicat que espera que finalment pugui ser condemnat per intent d'homicidi d'un policia. Cifuentes ha dit que els organitzadors tenen la responsabilitat de "garantir i responsabilitzar-se del bon ordre" en una manifestació i que la funció de la Policia és ajudar-hi.

Els organitzadors estudien accions legals

Per la seva banda, la impulsora de les manifestacions, la Coordinadora 22M, està estudiant la possibilitat d'emprendre accions legals contra la Delegació del Govern i el Ministeri de l'Interior per l'actuació policial en acabar la marxa.

Els organitzadors creuen que la intervenció policial va ser "una provocació en tota regla" per aconseguir que apareguessin imatges d'"accions violentes" als mitjans de comunicació i també denuncien que els 21 detinguts en els incidents posteriors a la marxa van patir maltractaments a comissaria, on van estar set hores contra la paret, sense beure ni menjar res i sense que se'ls permetés anar al lavabo.

A més, la coordinadora acusa les autoritats polítiques d'"escalfar" l'ambient abans de la manifestació, referint-se als participants com a "nazis" o membres de l'"extrema esquerra".

Malestar també dins la policia

Els detinguts pels disturbis van declarar aquest dilluns davant del jutge. Divuit adults han quedat en llibertat amb càrrecs per atemptat a la llibertat i aldarulls i a un altre dels detinguts també se li imputa un delicte de lesions, però no d'intent d'homicidi. De moment, s'ha decretat presó provisional a l'espera d'un informe més exhaustiu dels especialistes.

Mentrestant, també hi ha malestar dins de la policia. Alguns agents antiavalots es van veure desprotegits durant l'operatiu de dissabte i demanen la dimissió dels comandaments perquè consideren que no van reaccionar a les peticions d'ajuda. Dels 101 ferits, 67 són policies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut