La declaració de Raül Romeva en 10 frases

En el judici del procés, i com ja va fer Junqueras, l'exconseller d'Exteriors només ha respost les preguntes del seu advocat

Irene VaquéActualitzat

L'exconseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha defensat en el judici del procés la legalitat del dret a l'autodeterminació. També ha rebutjat rotundament que hi hagués cap incitació a la violència i ha contraposat la seva situació a la de Vox, pel fet que són acusat i acusador, respectivament.

 

Legalitat i autodeterminació

"No vaig marxar perquè el que hem fet és lícit, legítim i fins i tot legal."

 

"La Constitució espanyola en cap dels seus articles prohibeix explícitament exercir el dret a l'autodeterminació. És qüestió de voluntat política."

 

 

 

Es considera pres polític

"En aquests moments sóc diputat al Parlament de Catalunya suspès de les seves funcions per aquest tribunal. I avui fa un any 365 dies que estic a la presó i, per tant, em considero un pres polític."


Ell, al banc dels acusats; Vox, entre les acusacions

"Quan dic que sóc demòcrata, republicà i europeista, ho dic perquè poso de manifest uns valors per sobre d'una circumstància temporal.

I si em permeten, una paradoxa: els qui defensem avui aquests valors tan importants ens trobem en el banc dels acusats i, en canvi, els que amenacen de forma ostensible aquests valors de l'Europa dels drets i llibertats, s'asseuen avui a l'estrada entre les acusacions."

 

 

La "ruptura emocional" de la sentència de l'Estatut

"La sentència del Tribunal Constitucional va afectar en el més íntim de les emocions de molta gent. Si això no s'entén, és impossible comprendre per què avui hi ha 72 diputats i diputades al Parlament que defensen la independència, quan fa 5 o 10 o 15 anys eren només un grapat."

 

Buscant el diàleg

"Quan estem davant d'una situació de confrontació de legitimitats, el més sensat i democràtic és negociar. Però negociar en l'àmbit polític, no en una sala penal."

 

"Havien de fer política i no en van fer i van passar a vostès, els tribunals, la decisió de respondre a una qüestió que els pertoca a ells. No assumeixin aquesta responsabilitat, retornin la carpeta al lloc d'on mai hauria d'haver sortit: la política."

 

Rebuig a la violència

"Rotundament no. Mai, mai, hem fet cap incitació a la violència."

 

"Mai per mètodes violents i molt menys utilitzant armes. Ho dic perquè és la definició que s'utilitza per acusar-nos de rebel·lió i d'alçament. Però és que les úniques armes que hi ha hagut han estat les de la Guàrdia Civil. Cap altra. Per tant, crec que és absolutament perniciós pretendre que hi hagi un alçament quan els fets demostren exactament el contrari."


Defensa del 20-S

"Manifestar-no és alçar-se. De la mateixa manera que protestar no és un tumult. I que opinar no és un delicte, que jo sàpiga."

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésRaül Romeva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut