La presidenta de Junts, Laura Borràs, durant el judici al TSJC
El mateix tribunal considera "excessiva" la pena de presó per a Laura Borràs i planteja un indult parcial per rebaixar-la a 2 anys (ACN/Jordi Borràs)

La declaració de Laura Borràs al judici: què se n'espera?

La presidenta de Junts va demanar declarar al final de tota la prova i, per tant, podria fer-ho avui

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

Setè dia del judici a Laura Borràs. Penúltima jornada. Hi ha confirmat un dels plats forts. Però en podrien ser dos.


Comencem pel que tenim confirmat: la prova pericial

A les 10 del matí, el judici es reprèn amb aquest document. És l'última oportunitat de la defensa de Borràs per invalidar la principal prova contra ella, els suposats mails amb l'informàtic conegut seu i també acusat Isaías Herrero.

En aquests mails es pot llegir com Borràs dona instruccions a Herrero per presentar pressupostos falsos i per fragmentar-ne les quantitats. Segons la Fiscalia, això es feia amb l'objectiu de poder adjudicar les feines a dit a Herrero amb contractes menors, que no necessiten una convocatòria de concurs públic. Tot això entre el 2013 i el 2017, quan Borràs dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Però Borràs no reconeix aquests mails com a seus. Diu que estan manipulats, contaminats. I això és el que intentarà demostrar el seu advocat, Gonzalo Boye, amb la pericial d'avui.

Abans d'avançar per on pot anar aquesta pericial, obrim parèntesi.


La Fiscalia va demanar apartar el pèrit pel seu passat

El peritatge l'ha fet Emilio Hellín, que ara es fa dir Luis Enrique Hellín. Va ser integrant de la formació d'ultradreta Fuerza Nueva. I el 1982, el van condemnar per la tortura i l'assassinat d'una jove militant d'esquerres.

La Fiscalia va dir que "una persona que ha transgredit la llei així ara no pot ser un cooperador vàlid". Boye va denunciar que això ataca frontalment el principi de reinserció. I, finalment, el tribunal va rebutjar la petició de la Fiscalia i el pèrit ha estat acceptat.

Laura Borràs defensa la seva innocència davant de la Sala del TSJC (ACN)

I què intentarà demostrar el pèrit de la defensa de Borràs?

Bàsicament, tres coses.

Primer, mirarà de provar que no s'ha respectat la cadena de custòdia del material informàtic aconseguit en els registres al domicili d'Herrero, entre els quals aquests mails. Si aquesta cadena de custòdia no s'ha garantit, el contingut podria haver estat manipulat, contaminat. Per tant, no serviria com a prova.

Segon. Boye tractarà de demostrar que els agents no tenien els permisos judicials necessaris per descarregar tot aquest material.

I tercer. L'advocat de Borràs també intentarà demostrar que la investigació va ser prospectiva. És a dir, que els agents han actuat amb la intenció de buscar material en contra de Borràs. En aquest sentit, l'interrogatori com a testimoni a l'agent dels Mossos responsable del registre al domicili d'Isaías Herrero del 27 de novembre de 2018 ens deixa una pista de les intencions de Boye.

Laura Borràs i el seu advocat, Gonzalo Boye, aquest dijous a l'Audiència de Barcelona (EFE / Toni Albir)
Laura Borràs i el seu advocat, Gonzalo Boye, aquest dijous a l'Audiència de Barcelona (EFE/Toni Albir)

Davant del tribunal, aquest agent ha reconegut que van utilitzar paraules clau com "Borràs", "18.000 euros" o "Institució" per trobar documents a l'ordinador d'Herrero, durant l'escorcoll. El mateix agent ha dit que, en aquell moment, encara no investigaven Borràs, només "recopilaven" informació.

I avui declararà Borràs?

Aquest podria ser el segon plat fort del dia, però encara no està confirmat. Per què?

Borràs va demanar declarar després dels altres dos acusats i al final de tota la prova per poder-se defensar. El tribunal ho va acceptar. I la prova acaba aquest matí, després de la pericial i de la documental.

Per tant, la presidenta de Junts podria declarar al final d'aquest matí, aquesta tarda o ja dimecres, perquè dimarts no hi ha judici.

Laura Borràs, en una sessió del judici pel seu paper com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ACN)

I què se n'espera, d'aquesta declaració?

Borràs està acusada de dos delictes. Prevaricació i falsedat documental. Per això, la Fiscalia li demana 6 anys de presó, 21 d'inhabilitació i una multa de 144.000 euros.

La prevaricació està recollida a l'article 404 del Codi Penal. Diu que es castigarà "l'autoritat o funcionari públic que, sabent que és injust, dicta una resolució arbitrària en un assumpte administratiu".  

El punt clau que Boye ha repetit al llarg del judici és aquest: resolució arbitrària. Per a l'advocat, la contractació d'Herrero no ho va ser perquè era molt més que un simple informàtic. Era un artista, un geni, l'únic que podia fer la feina, una mena de "Camarón de la Isla", ha arribat a dir.

Altres testimonis, però, sostenen el contrari. És el cas de l'exresponsable d'administrar els contractes a la ILC durant l'època de Borràs com a directora. Davant del tribunal, aquesta funcionària ha dit que li va "estranyar" que la feina no la fes un informàtic de l'organisme. També ha assegurat que havia detectat irregularitats en la contractació, que li havia dit a Borràs i que ella l'havia ignorat.

La prevaricació no comporta penes de presó. L'altre delicte, la falsedat documental, sí.

Durant el judici, diversos testimonis han confirmat que s'havien presentat factures al seu nom sense el seu consentiment. Per tant, falses.


Però la qüestió clau és: qui va cometre aquesta falsificació?

L'informàtic Isaías Herrero ha confessat que va fer "pressupostos comparsa", és a dir, falsos. La fiscal li va intentar treure que Borràs també n'havia fet. Això no ho va aconseguir. Però Herrero sí que va dir que la presidenta de Junts li passava les dades que havia de posar en aquests pressupostos i, també, que seguia les seves instruccions.

Aquest serà l'altre punt clau de l'interrogatori de Borràs. Provar de tombar les sospites de falsificar documents.


Després, ja només quedaran els informes finals: seran dimecres

La Fiscalia ha demanat 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per a Herrero i 3 anys de presó i 10 d'inhabilitació per a l'altre acusat, Andreu Pujol, l'empresari que ha confessat que va presentar "pressupostos comparsa" darrere dels quals s'amagava Herrero.

Si quan llegeixin les conclusions finals les fiscals rebaixen considerablement aquestes penes, el probable pacte amb els altres acusats, que la defensa de Borràs denuncia des del primer dia, quedaria formalitzat.

 

ARXIVAT A:
Laura Borràs
Anar al contingut