La declaració de Dolors Bassa en 10 frases

La declaració de Dolors Bassa en 10 frases

Actualitzat

L'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha declarat aquest dimecres en el judici del procés. Aquests són alguns dels extractes més destacats de les seves respostes.

 

El referèndum de l'1 d'octubre no era cap acte concloent:

"El referèndum mai va ser concebut com un acte concloent per a la independència. Després del conflicte entre JxCat i la CUP, el consens que es va trobar va ser fer un referèndum com una forma de compromís institucional entre les institucions i la ciutadania. Per tant, va ser un acte més dins de la legislatura. Mai va ser un acte concloent, i menys per a la independència."

 

L'única via per arribar a la independència era el pacte:

"Quan es va començar a parlar del referèndum es va plantejar com un acte per arribar al diàleg a la negociació i al pacte. Sí que teníem clar que si votava molta gent ens ajudava en la negociació, però no es pretenia arribar a la independència després del referèndum, sinó que es plantejava d'una manera pactada i acordada."

 

Abans d'entrar al govern no estava al corrent de les seves intencions:

"Jo no pertanyia a cap partit polític, estava fent de secretària general en un sindicat. Quan començo és quan em presenten el programa electoral. Mai havia llegit el full de ruta."

 

El conflicte amb el Tribunal Constitucional quan va suspendre la llei del referèndum:

"Entenia que estàvem davant un conflicte competencial jurídic, que seria transitori, igual que altres conflictes competencials al Tribunal Constitucional. No entenia que fos delicte, entenia que era un conflicte d'interessos. Igual que com el govern d'Espanya no havia tampoc complert algunes de les sentències."

 

No es podia esquivar el control de l'Estat sobre els comptes de la Generalitat i, per tant, no hi va haver malversació:

"Era un control ferri, un control exigent, molt exigent, de manera que era el mateix govern de l'Estat qui pagava als creditors, i si sortia alguna cosa diferent dels creditors habituals, havíem de demanar permís i autorització."

 

Critica a l'actuació de les forces de la seguretat:

"L'única variable imprevisible del dia 1-O és l'actuació totalment equívoca d'alguns membres dels cossos de policia i de la Guàrdia Civil. Se m'ocorren mil maneres d'impedir un referèndum sense atacar la gent. Mai vaig pensar que veuria el que vaig veure."

 

El president Puigdemont va buscar el diàleg fins al final.

"El president Puigdemont parla de la possibilitat de convocar eleccions. Demana garanties que no s'aplicarà el 155 i aquestes garanties no arriben mai; a l'inrevés. Anem assabentant-nos que persones del PP amb càrrecs públics, diuen que passi el que passi, aplicaran el 155. I el president insta el Parlament a fer allò que li sembli més convenient. No força la declaració d'independència."


Sobre el compliment de l'ordre judicial d'impedir l'ús dels centres cívic l'1-O:

"Crec que complim les ordres que hi havia, policials i judicials. El que no puc fer és dir als funcionaris del departament que vagin centre cívic per centre cívic a veure si es compleixen o no."

 

Cap despesa a partir del 7 de setembre, un cop suspesa la llei del referèndum:

"No es va gastar cap cèntim d'aquesta partida, perquè estava anul·lada. A partir de la suspensió de la llei, no es va realitzar ni va materialitzar cap nou acte."

 

En referència a Vox:

"No responc a l'acusació popular per respecte a les dones d'Espanya."

ARXIVAT A:
Judici procésDolors Bassa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut