Madrid

La decisió de declarar terrorista l'entorn juvenil abertzale no aconsegueix rebaixar la tensió entre populars i socialistes

La sentència del Tribunal Suprem que considera organitzacions terroristes Jarrai, Haika i Segi no ha aconseguit retallar la distància que separa els dos grans partits espanyols. Les discrepàncies a l'entorn de l'estratègia antiterrorista del govern segueixen ben vives i des del PP es reconeix que la divisió no és bona però que és incomprensible defensar el diàleg amb ETA després de l'atemptat de Barajas i dels actes de violència al carrer de les últimes hores en contra de la decisió de l'Alt Tribunal. El govern, en boca de la seva vicepresidenta, ha reiterat una vegada més la seva crida al consens en aquesta matèria.

Actualitzat
Per enèsima vegada, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha tornat a demanar al PP que no faci servir el terrorisme com a arma política. De la Vega, farta de discrepàncies, ha demanat als populars que se sumin a la unitat de tots els partits democràtics per acabar amb ETA. De fet, la vicepresidenta ha anat més enllà i ha advertit a Mariano Rajoy que les seves crítiques, que ha titllat d'"infames i indecents", els perseguiran sempre. De la Vega, però, ha apuntat que el govern no pagarà amb la mateixa moneda i ha fet una crida als populars perquè reflexionin i se sumin al consens.

Però des de les files populars es desentenen de les crides a la unitat del govern. El líder del PP, Mariano Rajoy, ha reconegut que la divisió no és bona però ha subratllat que la unió dels partits s'ha de fer sobre la base d'una política perquè "la unitat en el no-res és això: res". Rajoy reclama una política que persegueixi la derrota d'ETA. El popular assegura que no es pot continuar amb la gran "ceremònia de la confusió que no condueix a res". Per ell, la confusió arriba amb la proposta del govern de noves reunions amb tots els partits, sindicats i diverses associacions.

Mariano Rajoy ha recordat l'existència del Pacte Antiterrorista i que el govern de Zapatero el va trencar unilateralment "perquè va voler". El cap de l'oposició ha remarcat, però, que la nova política ha fracassat i que ara l'únic que pot fer el govern és rectificar i tornar "al que havia funcionat". Per Rajoy el que no es pot fer ara és "convocar a tothom per ocultar aquest fracàs".

Per la seva banda, la secretària de Política Autonòmica i Local del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que la credibilitat del govern va a menys i li ha reclamat prudència en les seves declaracions. Sáenz de Santamaría ha afegit que no es podia creure que algú encara pensi a dialogar amb la banda terrorista i ha ressaltat que enfront de les paraules del govern i hi ha les imatges d'ETA.

La dirigent popular també ha manifestat l'esperança que el govern estigui estudiant i investigant els actes de precampanya que Batasuna està fent de cara a les eleccions municipals i autonòmiques del maig d'aquest any. També ha reclamat que s'actuiï en contra del Partit Comunista de les Terres Basques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut