La cupaire Ona Curto, elegida presidenta de l'Assemblea del Consell per la República

A Canet de Rosselló s'ha fet la primera Assemblea de Representants del Consell per la República

Redacció/ACNActualitzat

L'Assemblea de Representants del Consell per la República comença a caminar. Aquest diumenge s'ha fet el primer ple amb els 121 representants elegits fa dues setmanes i ja s'ha designat la mesa. La cupaire Ona Curto n'és la presidenta, amb Maria Costa, d'Unitat Catalana, i l'exregidor i activista Jordi Pesarrodona, ara a Junts, com a vicepresidents.

Curto és regidora de la CUP a l'Ajuntament d'Arenys de Mar, al Maresme. Els membres de l'assemblea també han votat les dues secretaries, que han estat per a Joan Puig i Assumpció Laïlla.

L'acte s'ha fet a Canet de Rosselló, a la Catalunya Nord. Després de les votacions dels càrrecs de l'Assemblea, s'han aprovat les comissions de treball. Tot plegat en un ple en què han participat els membres de l'Assemblea i que ha comptat amb la presència, entre d'altres, de Carles Puigdemont, Toni Comín i Laura Borràs.


Curto defensa el Consell per arribar a la independència

Curto ha reivindicat la "transversalitat" del Consell i ha demanat "ser-hi i ocupar" aquest espai. La nova presidenta considera que es tracta d'una eina "molt útil", si bé reconeix que actualment "falten electes".

"Ara per ara, és l'eina que té més contingut i estratègia. És important que la legitimem i que la tinguem en compte."

Curto també ha destacat la forta presència femenina en el Consell, que compta amb més del 70% de dones, i assenyala que el Consell per la República és "una eina més" per arribar a la independència. "Si no funciona aquesta, en trobarem d'altres", ha reblat.

Curto ha lamentat el "punt de desconeixença i desconfiança" que hi ha hagut en relació al Consell per la República. Per això, la presidenta de l'Assemblea de Representants i regidora de la CUP d'Arenys de Mar ha demanat "legitimar" l'ens, i espera que s'incorporin més càrrecs electes a l'Assemblea. I és que ara mateix, només 40 dels 121 representants són persones amb càrrecs institucionals.


Puigdemont: "Cal transitar per camins que no estan fresats"

Puigdemont hi ha intervingut de forma presencial a l'inici per demanar que, si es vol fer bé, la futura república catalana no s'emmiralli mai en l'estat espanyol.

El 130è president de la Generalitat ha subratllat que per arribar a la independència "a vegades cal transitar per camins que no estan fresats, i algú els ha de fresar". "I sovint reps esgarrinxades", ha afegit durant la sessió constituent de l'Assemblea de Representants del Consell per la República.

Toni Comin i Carles Puigdemont durant el ple del Consell de la República
Toni Comín i Carles Puigdemont durant el ple del Consell de la República (ACN/Gerard Vilà)

Aquest és el paper, ha dit, que ha de tenir el Consell. A més, ha remarcat que els avenços a Catalunya al llarg de la història sempre s'han produït justament "fresant camí".

"Es pot transitar per una autopista, quatre carrils, ben pavimentada i il·luminada; per carreteres comarcals, però a vegades cal transitar per camins que no estan fresats."

Quan hi ha un camí que cal fresar, ha continuat, "a alguns potser els impressiona". "Però a nosaltres ens anima", ha assegurat.

 

Ponsatí, aturada a Perpinyà

També ha assistit a l'assemblea, l'eurodiputada Clara Ponsatí, que va tenir un petit contratemps divendres quan va aterrar a l'aeroport de Perpinyà. El seu passaport, en un control aleatori, va fer saltar totes les alarmes i els gendarmes la van retenir durant 10 minuts, fins que van comprovar que la seva immunitat està pendent de la justícia europea.

ARXIVAT A:
Consell per la RepúblicaCarles PuigdemontProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut