La CUP viu "un dia trist": puja a Berga però queda fora de Barcelona i Lleida

Els anticapitalistes mantenen els dos regidors a Tarragona i els cinc a Girona, així com l'alcaldia de Berga i de Ripollet

Actualitzat

La CUP queda fora del consistori de Barcelona en aquestes eleccions municipals. El partit es queda amb el 3,89% dels vots de la ciutat. Els anticapitalistes també queden fora de Lleida, però mantenen els dos regidors a Tarragona i els cinc a Girona. A Berga, victòria clara de Montse Venturós.

El 2015 van aconseguir entrar per primer cop a l'Ajuntament de la capital catalana amb 51.889 vots, una xifra que els queda lluny dels 29.255 d'aquestes eleccions. Perden, per tant, els tres regidors que havien tingut fins ara a l'Ajuntament.

Anna Saliente ha assenyalat que ha estat un dia "trist", ja que s'ha perdut el "contrapès contra les polítiques neoliberals". La candidata per Barcelona remarca que han perdut "una eina" però que seguiran fent feina "fora de la institució".

A la resta del país, passen de 385 regidories a 334, tot i que es presentaven a 40 municipis més. Dels 221.577 vots que van aconseguir fa quatre anys, s'han quedat amb 120.893. El partit dels anticapitalistes guanya en 24 pobles, dels quals en 12 amb majoria absoluta. En la majoria d'aquests ja hi governava. Parlem de Navàs, Colomers, Capellades, Argentona o Celrà.

Eulàlia Reguant ha estat qui ha fet la valoració dels resultats a les municipals, que ha assenyalat que són "globalment dolents" per a la CUP i per al país.

"Avui s'acaba un cicle que va començar el 28A, on els resultats no són per avançar en la resolució del conflicte ni per acabar amb la repressió. Una tendència positiva del PSOE l'ha situat en un fals centre polític, perquè no podem obviar que és el responsable del 155 i les polítiques d'austeritat".

 

 

Tot i així, Reguant celebra les victòries en aquells municipis on ja han governat. Per la CUP, és un senyal que "on s'han aplicat les polítiques transformadores s'ha tornat a confiar en aquestes polítiques".

 

Gran victòria a Berga i mantenen Ripollet

Montse Venturós revalida l'alcaldia de la CUP a Berga, l'única en capital de comarca, millorant els resultats. L'actual alcaldessa es queda a un regidor de la majoria absoluta, vuit, però s'allunya de JxCat, amb qui havia empatat amb sis regidors el 2015.

 

 

Ventuós ha estat sis mesos inhabilitada per no despenjar una estelada de l'Ajuntament i es presentava per segon cop per la CUP, ja que el seu codi ètic els limita a una legislatura al Parlament de Catalunya però els en permet dues en municipis mitjans i fins a tres en municipis petits.

L'alcaldable ha qualificat els resultats de "victòria clara" i d'un "reconeixement a tota la tasca àrdua durant aquests quatre anys" al capdavant de l'Ajuntament de Berga.

"Hem capgirat la història, avui s'ha capgirat la història de Berga."

Decidim Ripollet, una candidatura àmplia en què participen altres sectors i també hi està integrat Podem, torna a guanyar amb 10 regidors. La candidatura forma part de la marca supramunicipal Alternativa d'Esquerres, dels cupaires. En aquest cas podran revalidar alcalde.

 

La pèrdua de Sabadell i Cerdanyola del Vallès

A Sabadell, on l'alcalde havia estat de la CUP en un pacte amb ERC i els comuns, que havien empatat en regidors, no podran reeditar el pacte perquè no sumen. El PSC hi guanya amb 10 regidors, ERC per darrere amb 7, la Crida per Sabadell (CUP) es queda amb 3 i Podem hi entra amb 1.

A Cerdanyola del Vallès, on es presentaven amb la candidatura Guanyem Cerdanyola, passen de segona a quarta força. Hi havien governat amb el suport d'ERC, que era tercera i passa a segona. El PSC hi guanya amb 9 regidors, Ciutadans manté els 3 i la plataforma cupaire Guanyem Cerdanyola queda en quarta posició amb 3.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MCUP
Anar al contingut