Un dispositiu de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, a la Jonquera (ACN/Gemma Tubert)
Un dispositiu de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, a la Jonquera (ACN / Gemma Tubert)

La CUP presidirà la comissió sobre el model policial i aposta per "un gir de 180 graus"

Dolors Sabater serà la presidenta d'una comissió de la qual vol que en surti un mecanisme extern de control de les actuacions policials

Redacció / AgènciesActualitzat

La CUP proposa que les polítiques d'ordre públic a Catalunya facin "un gir de 180 graus". Així ho ha reclamat la diputada de la CUP Dolors Sabater, que presidirà la comissió parlamentària d'estudi del model policial, que s'ha de constituir entre aquesta setmana i la que ve per poder arrencar a principis de novembre.

"Serà una comissió contra la impunitat i a favor de la defensa dels drets, al costat dels febles", ha dit Sabater. En aquest sentit, ha assegurat que un dels fruits que n'han de sortir és la creació d'un mecanisme de control de les actuacions policials i d'ordre públic, "extern i independent" del Departament d'Interior.

Aquest mecanisme, que segons la presidenta del grup parlamentari cupaire equipararia Catalunya a altres països, hauria de tenir capacitat de fiscalització i sanció davant la mala praxi.

Dolors Sabater, en roda de premsa aquest dilluns al Parlament
Dolors Sabater, en roda de premsa aquest dilluns al Parlament (ACN / Sílvia Jardí)


"La república catalana a la qual aspirem ha de ser exemplar respecte als drets civils i humans, i posar en marxa un mecanisme com aquest és un dels elements essencials", ha remarcat la diputada cupaire, que considera que combatria la "desconfiança que, davant males praxis, no hi haurà actuacions":

"No hi ha millor defensa dels funcionaris i treballadors de seguretat pública que ser estrictes amb les males praxis. La població ha de tenir la certesa que qualsevol mínima mala actuació serà detectada, sancionada i degudament tractada, cosa que ara no passa".

Sabater opina que hi ha una "necessitat imperiosa de posar eines de control sobre els cossos de seguretat" i que els mecanismes que hi ha actualment "sabem que no estan funcionant". És per això que s'ha preguntat "al servei de qui estan els cossos de seguretat" i ha qüestionat les actuacions en desnonaments, "l'opacitat" i "la persecució de la dissidència".


"L'auditoria que Interior mai va fer"

La cap de files de la CUP ha avançat que la comissió tindrà moltes compareixences i ha reclamat "valentia política" per afrontar "l'auditoria que Interior mai va fer".

Sabater ho ha dit en referència a l'auditoria interna dels Mossos d'Esquadra sobre l'actuació en els disturbis posteriors a la sentència del judici del procés, que el govern va anunciar com "la més gran de la història" del cos i que va acabar afectant 50 agents, un dels quals va ser suspès; i obrint 34 investigacions, cap de les quals va arribar al jutge.

Agents dels Mossos d'Esquadra, durant les manifestacions contra la sentència del judici del procés
Agents dels Mossos d'Esquadra durant les manifestacions contra la sentència del judici del procés (Europa Press / Germán Lama)

 

ARXIVAT A:
CUPMossos d'EsquadraDolors Sabater
Anar al contingut