La CUP planteja una presidència simbòlica de Torra si es confirma la inhabilitació

Els anticapitalistes proposen utilitzar la "via Venturós" de Berga i arribar a un pacte per convocar eleccions immediatament si el Suprem ratifica la condemna

Actualitzat

A deu dies de la compareixença del president de la Generalitat davant el Suprem, per la condemna pel cas de la pancarta, la CUP ha proposat un pacte per convocar eleccions de manera immediata, sense esperar la probable inhabilitació de Quim Torra.

Si, finalment, es consuma la inhabilitació, proposen que Torra es mantingui com a president simbòlic i que el vicepresident Pere Aragonès assumeixi les funcions administratives que li corresponguin. Seria traslladar al Palau de la Generalitat la "via Venturós" que la CUP va fer a Berga, quan Montse Venturós va ser inhabilitada durant mig any.

Sent alcaldessa, Venturós es va negar a despenjar l'estelada del balcó, seguint el que havia exigit el ple municipal. A finals del 2018 la van inhabilitar, però va seguir assistint als plens durant sis mesos, sense prendre decisions administratives, cosa que feia el seu company al consistori, el regidor cupaire Oriol Camps.

La CUP planteja una presidència simbòlica de Torra si es confirma la inhabilitació
El cupaire Carles Riera defensa la "via Venturós" com a "confrontació cívica i democràtica" (ACN/Mariona Puig)

 

La CUP proposa ara que es consensuï la data d'eleccions, de manera urgent, abans que es faci efectiva la inhabilitació de Quim Torra i que, si l'inhabiliten, continuï al capdavant d'una presidència no executiva, generant -diuen- una confrontació cívica i democràtica. El portaveu dels anticapitalistes, Carles Riera, argumenta que així podria continuar exercint:

"Això passaria perquè el president Torra, si és inhabilitat i mentre no hi hagi eleccions, en aquest temps de transició, segueixi exercint plenament les funcions que són pròpies del president de la Generalitat (...) a nivell d'agenda i a tots els efectes."


La proposta implicaria, per exemple, que Torra hauria d'assistir a la conferència de presidents amb Sánchez, però les funcions executives i administratives les exerciria el vicepresident Pere Aragonès fins a arribar a la constitució d'un nou Parlament.

 

 

L'oposició ho rebutja de ple

Comuns, PSC i Ciutadans consideren fora de lloc la proposta. Nacho Martín Blanco, de Ciutadans, creu que suposaria desacatar el Suprem:

"És absolutament forassenyat que un govern autonòmic, un govern regional d'un estat democràtic de dret com Espanya estigui plantejant, en una situació com l'actual, atrinxerar-se a la Generalitat i no donar compliment a una resolució del Tribunal Suprem."


David Cid, de Catalunya en Comú-Podem, rebutja una presidència simbòlica:

"Les preocupacions d'avui de la gent són molt grans degut a la situació de crisi econòmica i sanitària. Per tant, no és el moment de simbolismes."


I el socialista Ferran Pedret s'oposa totalment a una sortida simbòlica:

"Que convoquin eleccions i que es deixin d'estar d'invents o d'intentar coses simbòliques que no condueixen enlloc."


La proposta de la CUP va en la mateixa línia que aquest dimarts Oriol Junqueras ha defensat en un article a Nació Digital. L'exvicepresident qualifica d'"irresponsabilitat" arribar a la inhabilitació de Torra sense una estratègia conjunta de l'independentisme. Junqueras es mostra sorprès pels canvis al govern i insisteix que l'adversari d'Esquerra és el PSC.

Precisament, la remodelació del govern impulsada per Quim Torra va en contra de la proposta feta per la CUP de convocar eleccions de seguida. El president, però, ja va advertir que podia tornar a desobeir les decisions judicials i té fins dijous de la setmana que ve per decidir.

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraCUPLlibertat d'expressió Procés catalàJxCatERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut