Barcelona

La CUP nega que el document de JxSí sigui un preacord per a la investidura de Mas

En l'assemblea del dia 27 a Girona, els diputats cupaires no es posicionaran sobre el document, que defineixen com l'"esforç d'aproximació" de Junts pel Sí cap a la CUP

RedaccióActualitzat

No hi ha preacord entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura d'Artur Mas. El grup parlamentari cupaire ha comparegut al Parlament per deixar clar que la CUP "no subscriu com a organització" el document que ha fet públic aquest dimarts al matí JxSí, sinó que es tracta de les propostes que aquesta formació ha fet per acostar-se a ells. El diputat Benet Salellas ho ha resumit així:

"Vam fer un esforç d'aproximació que va ser el document 'fil a l'agulla'. El que ha presentat Junts pel Sí és el seu esforç d'aproximació. Per això no l'ha de defensar ningú [davant l'assemblea]. Nosaltres l'explicarem i la militància decidirà si l'accepta com a suficient o no per a un acord d'investidura."

En l'assemblea del dia 27 a Girona, els diputats de la CUP no es posicionaran sobre el document, encara que explicaran com han anat les converses que s'han plasmat en els 63 fulls de la proposta de JxSí, tal com ha argumentat el diputat Albert Botran:

"No és el nostre paper. Nosaltres estem compromesos amb el mandat d'explorar al màxim les possibilitats d'acord i a posar-lo negre sobre blanc. Explicarem com han anat les negociacions, què hem posat sobre la taula en funció del que ens demanava la gent, però aquí acabarà el nostre paper."

Botran ha considerat que si l'assemblea rebutja la proposta, s'esgotaran les possibilitats d'acord amb JxSí, tot i que després ha admès que, si el problema fos el veto a Mas, encara hi hauria temps de presentar un candidat alternatiu. Ara bé, ell mateix ha dubtat que JxSí ho acabi fent "si no ho ha fet fins ara".

En el cas que l'assemblea optés pel pacte, es convocaria "amb la màxima urgència" un consell polític que decidiria com es traduiria aquest suport al Parlament.

Què diu el document

Una de les propostes recollides al document és una presidència coral, amb Artur Mas al capdavant i tres pesos pesants més, que dirigirien el procés de transició cap a una república catalana. L'àrea econòmica tindria al capdavant Oriol Junqueras; la social, amb Neus Munté; i la d'exteriors, amb Raül Romeva.

També inclou un pla de xoc social amb un pressupost de 270 milions d'euros, amb mesures contra la pobresa infantil i energètica.

Pel que fa a les privatitzacions, un dels camps de batalla de la CUP, la d'Aigües Ter-LLobregat es debatrà durant el procés constituent, sempre prioritzant la gestió pública. Igualment, es replantejarà el projecte d'oci i joc Barcelona Word per afavorir un consens.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut