Eulàlia Reguant ha demanat afrontar el debat sobre l'estàtua de Colom

La CUP demana la retirada immediata de l'estàtua de Colom de Barcelona

La formació anticapitalista creu que cal eliminar de l'espai públic l'enaltiment de personatges històrics vinculats a l'esclavisme, al racisme o al genocidi americà

Actualitzat

Coincidint amb l'actual onada de protestes contra el racisme -com les viscudes als Estats Units-, la CUP torna a demanar al govern municipal de Barcelona que es retiri l'estàtua de Colom, després que ciutats com Buenos Aires, Caracas, Los Angeles o San Luis ja hagin retirat monuments que exaltaven aquesta figura.

La formació anticapitalista creu que l'actual onada de protestes ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de plantejar aquest debat: creu que cal eliminar de l'espai públic l'enaltiment de personatges històrics vinculats a l'esclavisme, al racisme o al genocidi americà.

 

Segons l'exregidora Eulàlia Reguant, "l'skyline de Barcelona no pot estar coronat pel monument a un personatge que va iniciar un dels majors genocidis de la història. No volem que l'skyline de Barcelona s'associï a això". 

I ha afegit:

"La imatge i la iconografia de la ciutat ha de deslliurar-se de la connotació racista que té l'estàtua."

 

 

Budó: "És un bon moment per repensar-ho"

La portaveu del govern, Meritxell Budó, s'ha pronunciat també aquest divendres sobre la petició de la CUP. "La història és la que és i a vegades està bé recordar-la per no caure en els mateixos errors", ha dit.

En declaracions a TV3, la consellera ha dit que "probablement" ara es podria abordar "si cal o no" reinterpretar el monument: "Seria un bon moment per repensar-ho."


Debat obert 

Qui va encetar el debat a Catalunya aquest juny va ser la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que inicialment va apostar per retirar l'estàtua i després va matisar les seves paraules.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar aquest dilluns que el monument és una "icona" que forma part de la "memòria crítica" i va proposar afegir al monument una placa explicativa. Per la CUP, no n'hi ha prou i ha dit que s'ha d'afrontar el debat "tard o d'hora".

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut