Barcelona

La CUP demana al govern ambició per a l'1-O sense partidismes

Els deu diputats de la CUP firmen un article conjunt amb set propostes al govern per al referèndum

RedaccióActualitzat

Els deu diputats de la CUP al Parlament de Catalunya firmen un article conjunt a "Nació Digital" demanant ambició al govern en les garanties del referèndum de l'u d'octubre, que precisament s'han de fer públiques dimarts.

La CUP no vol que l'1-O sigui un segon 9-N i que ningú pugui aprofitar aquest pretext per desmobilitzar els votants ni deslegitimar el resultat que en surti.

 

La CUP desgrana 7 propostes per donar garanties al referèndum.

1- El cens i el dret a vot: hi ha d'haver un cens a pesar de la negativa de l'Estat a cedir les dades de l'INE. I que caldrà enviar la targeta censal com en les altres convocatòries.

2- El dret de vot exterior: "el govern ha de dur a terme accions clares i explícites per fer augmentar les inscripcions en el registre de catalans a l'exterior" per aconseguir una xifra semblant a les convocatòries ordinàries.

3- Urnes, paperetes i punts de votació: tots els elements que formen part d'una contesa electoral han de ser-hi l'1-O. Els diputats de la CUP reclamen saber quins són els ajuntaments que mantindran els col·legis tancats per poder obrir altres punts de votació.

4- Membres de les meses: la composició de les meses ha de ser neutral. Proposen un sorteig entre la ciutadania.

5- Els agents electorals: que "siguin personal públic que actuen voluntàriament com a agents electorals i que els ajuntaments intentin que el personal públic habitual siguin també agents electorals en aquesta convocatòria".

6- Una comissió d'experts internacionals: constituir els pròxims dies la comissió d'experts internacionals "que vam acordar entre les forces parlamentàries independentistes en el ple de política general del setembre passat i que correspon al govern proposar". També parlen del paper dels mitjans públics: "hauran de garantir els espais de debats corresponents entre persones partidàries del 'sí' i partidàries del 'no' en les setmanes prèvies a l'1 d'octubre".

7- I un últim punt, transversal: que el PDeCAT i Esquerra Republicana s'oblidin de partidismes i actuïn de forma col·legiada, sense fissures ni dobles estratègies:

"Cal que el govern actuï de forma col·legiada, sense fissures ni dobles estratègies, posant per davant el compromís adquirit, relegant a un darrer pla els interessos personals vinculats amb carreres polítiques."

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut