El portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, en roda de premsa el 10 d'octubre del 2017. (horitzontal)
El portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, en roda de premsa el 10 d'octubre del 2017. (horitzontal)
Barcelona

La CUP demana per carta a Puigdemont que proclami la república

La CUP diu que si el govern espanyol pretén continuar aplicant l'article 155 que "ho facin amb la república ja proclamada"

RedaccióActualitzat

Dilluns s'acaba l'ultimàtum de Rajoy a Puigdemont abans de suspendre l'autonomia de Catalunya, i el president català rep pressions de totes bandes. L'última, la de la CUP, que a través d'una carta demana al president que proclami la república. La CUP-Crida Constituent considera que el 10 d'octubre es va perdre una oportunitat i diuen que no entendran que la resposta al requeriment de Rajoy no sigui respectar el dret a l'autodeterminació.

"La CUP-CC considerem que el passat dia 10 d'octubre vam perdre una oportunitat, però, sobretot, i a la vista de la posició immediata de l'Estat, no entendrem que la resposta al requeriment del president Rajoy no se situï en els termes del mandat popular que vostè va assumir el passat dimarts: el del respecte a l'exercici del dret a l'autodeterminació que es va expressar a les sofertes urnes del passat 1 d'octubre. (...) Només proclamant la república serem capaces de situar-nos com un actor disposat a tutelar els drets civils i polítics de la població encara greument amenaçats."

També diuen que, si la mediació internacional comporta que s'hagi de suportar desplegament policial i militar i penes de presó, ja es pot donar per tancada l'esperança en aquesta mediació internacional.

"Nosaltres creiem que la resposta al requeriment de l'Estat ha de ser clara: si la mediació internacional ens portés a haver de suportar el desplegament policial i militar, a dur-nos a tribunals amb acusacions gravíssimes, que comportin altes penes de presó i multes impagables; si la mediació tolerés que hi ha hagi més de 900 persones ferides per voler simplement votar i, a canvi, tan sols demana a l'Estat que obri una ponència al Congrés per valorar la reforma de la Constitució espanyola, sense cap garantia que aquesta generi nous marcs de respecte pels drets civils i polítics, també de les minories; si és així, si la mediació internacional ha de servir per això, ja podem donar per tancada l'esperança en aquesta mediació internacional."

I afegeixen que, si el govern espanyol pretén continuar aplicant l'article 155, "que ho facin amb la república ja proclamada".

"Si pretenen seguir aplicant, ara ja amb requisits formals acomplerts, les previsions de l'article 155 de la Constitució espanyola, i ens volen seguir amenaçant i emmordassant, que ho facin amb la república ja proclamada."

La CUP creu que és necessària la proclamació de la república catalana perquè aquest és el mandat dels dos milions de persones que van votar "sí" l'1 d'octubre.

"Era, i continua sent, tan necessària la proclamació de la República. Perquè és el mandat dels més de dos milions de persones que, malgrat l'ofensiva amenaçadora, judicial i repressiva de l'Estat, van dir 'sí' a la independència. Més de dos milions de persones que ja som república."

La CUP destaca també la força de la gent, a falta de suports:

"La gent és l'única estructura sòlida que té aquest país a falta de suports explícits a nivell internacional, a falta d'un poderós teixit productiu arrelat i amb consciència de país (malgrat l'honrosa i creixent excepció de l'economia social i cooperativa), i a falta, igualment, de riqueses naturals que ens podrien situar d'una manera diferent en la geopolítica internacional. La nostra força és la gent i les seves necessitats, la gent i les seves esperances."

Carta de la CUP a Puigdemont by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Riera: "Si no es referma en la independència, Puigdemont es queda sol" ​

El diputat Carles Riera ha explicat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que el marge per al diàleg ja s'ha acabat perquè l'Estat ha dit no en el moment zero i que ara Puigdemont només pot confirmar la proclamació de la República.

"Si l'Estat diu no i, a més, t'emplaça de forma amenaçadora i repressiva a què tu confirmis o vagis enrere, no tens cap altra opció que anar endavant. Si no es referma la independència, Puigdemont es queda sol dins de l'escenari de l'Estat espanyol, dins del marc jurídic-polític espanyol en el qual no hi ha cap mena de recorregut. Per tant, seria un error polític que, de cap manera, no podem imaginar que el president Puigdemont estigui disposat o tingui la intenció de cometre'l".

Endavant-Osan crida els militants a mobilitzar-se per exigir la república

D'altra banda, el corrent Endavant-Osan, el que lidera Anna Gabriel, també ha fet un comunicat en què crida els militants a mobilitzar-se al carrer per exigir la proclamació de la república. En la seva opinió, el fet que se suspengués la declaració de la independència és un atac a la sobirania del poble. També acusen Puigdemont de cedir al xantatge de la banca, de la patronal i de la Unió Europea.

 

Junqueras, d'acord que cal "assumir el risc de la llibertat"

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha mostrat "d'acord" amb una piulada d'Ernest Maragall en què manifestava que "és l'hora d'assumir el risc de la llibertat":
ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut