La CUP aposta per la desobediència i ERC manté viva la via unilateral

Actualitzat

Unilateralitat, insubmissió i 155. Els tres conceptes de la campanya dels independentistes aquest diumenge.

En el míting central a Barcelona, la CUP ha defensat la unilateralitat i la insubmissió per aconseguir la república. Esquerra avala la via unilateral si l'Estat rebutja el diàleg. Junts per Catalunya considera que s'ha de triar entre els demòcrates o els del 155.

Ciutadans afirma que el vot taronja és el vot útil. Pedro Sánchez creu en la remuntada dels socialistes. Els populars diuen que el vot al PP és el que més fa enrabiar Puigdemont i els comuns pregunten a Esquerra si el faran president.

Acte central de la CUP

La CUP ha fet el seu acte central de campanya a Barcelona. Crítiques al bloc del 155 i interpel·lació directa als comuns recordant l'esperit del 15M. I a Junts per Catalunya i Esquerra els han demanat que no tornin a l'autonomisme.

"Junts per Catalunya, el PDeCAt i ERC, els hi volem dir que si us plau no tornin a l'autonomisme i al processisme. Els hi exigim per respecte a l'1 d'octubre fer república sense por, desobeint unilateralment."

"I als companys i companyes dels comuns els hi demanem que aturin el camí que els està portant de la dignitat del 15M a la claudicació del constitucionalisme i l'autonomisme."

Davant de 2.000 persones al Pavelló de la Vall d'Hebron, Carles Riera ha acusat el govern de no haver sabut gestionar i vehicular els resultats de l'1 d'octubre. Diu que el poble ha d'agafar les regnes amb una organització permanent.

 

Riera ha insistit en la unilateralitat i la desobediència per aconseguir una república social, feminista i anticapitalista. Una república que cusi la "veritable fractura", que diuen que és la fractura social.

A l'acte també ha participat l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, que ha reivindicat la força de la gent:

"Us ho direm un cop més i ho sabeu millor que nosaltres: Vau venir a per nosaltres i no vau poder amb un poble dempeus. No vau poder i no podreu mai més. Trobareu un poble resistent enmig del carrer, a cada hospital, a cada escola, a cada manifestació i a cada vaga general. No ens sabem rendir."

 

JuntsxCat demana triar entre una Catalunya província i una Catalunya nació

Junts per Catalunya ha fet un míting a Parets del Vallès, el poble de Jordi Turull, i ha insistit que es tracta de triar entre democràcia i 155. La formació s'ha reivindicat com la candidatura que supera la lògica dels partits.

En un discurs carregat d'emoció, Turull ha defensat que ells són demòcrates per davant de tot.

"La diferència entre els que han votat el 155 i nosaltres, els que no l'hem votat, és que nosaltres abans que independentistes i abans que catalans primer som demòcrates. Ells no. Primer són espanyols, després són del seu partit i si els queda temps són demòcrates. Perquè ens van fer fora. Van fer fora els que molestàvem"

 

Carles Puigdemont ha estat present en l'acte per videoconferència i ha carregat contra els tres partits que van aprovar el 155, PP, Ciutadans i PSC, a qui considera els candidats de Rajoy.

"En definitiva entre els qui volen reduir Catalunya a província i els qui volem consolidar, perquè ja ho és, Catalunya com a nació. A la província li escauen polítics provincians que van a demanar permís i van a demanar sobretot prioritats i criteris a la metròpoli. Evidentment, la metròpoli és La Moncloa."

 

Esquerra manté oberta la via unilateral

Just un mes després de passar una nit a Alcalá Meco, Carme Forcadell ha triat Badalona per fer el seu primer míting de campanya. Diu estar trista pels que continuen a la presó i esperançada alhora per guanyar les eleccions, i ha llançat un missatge a Junqueras, a qui se li ha reservat un lloc a primera fila:

"I vull que li diguem a l'Oriol que persistirem, persistirem i persistirem. Perquè persistir és guanyar."

Marta Rovira i Toni Castellà han qualificat les eleccions d'il·legítimes i d'acte unilateral del govern espanyol. És per això que, dirigint-se a la CUP, Castellà ha dit que no hi haurà renúncies si es guanyen els comicis:

"Si havent guanyat per majoria, les forces lleials a la república, el govern espanyol no accepta la negociació, recuperarem la via unilateral. Sí, companys de la CUP. Vosaltres i nosaltres. Cap renúncia".

 

A la tarda, a la Sala Villarroel ha explicat el que serà el programa cultural. Ha estat aquí que Marta Rovira i Raül Romeva s'han abraçat per primera vegada des que Romeva va sortir de la presó. Rovira ha rebutjat qualsevol trasllat de les obres de Sixena i ha avalat el fet d'avançar en la construcció del país sense renunciar a res:

"S'han de quedar al lloc on són d'acord a uns contractes que continuen considerats vàlids."

ERC aposta per la cultura i per incrementar la inversió en aquest àmbit de 27 a 60 euros per habitant a l'any.

 

Els comuns repten ERC a no fer president Puigdemont

Els comuns volen forçar Esquerra Republicana a posicionar-se davant el futur govern de la Generalitat. En un acte a Granollers, Xavier Domènech ha reptat els republicans a emancipar-se del PDeCAT.

"Definiu d'una vegada què fareu. Construireu un país social fora de qualsevol unilateralitat o seguireu fent president Carles Puigdemont?"

 

Joan Josep Nuet, número 5 dels comuns, els ha obert la porta a un pacte si Esquerra posa al davant les polítiques socials.

"Un govern d'independentistes i de no independentistes que posi la política social al centre."

Al migdia, Domènech ha visitat Girona, per donar suport al cap de llista Llorenç Planagumà. Domenech ha apel·lat al milió de votants que encara no han decidit quina candidatura triaran:

"Convèncer aquest milió de catalans que hi ha una solució per Catalunya, pel desbloqueig, per a tots nosaltres."

Elisenda Alamany ha retret als socialistes voler governar Catalunya després d'haver donat suport al 155.

 

Ciutadans demana "vots taronges"

Ciutadans ha anat a tenyir Tarragona de taronja. Ara amb bufandes, que el 21 de desembre volen traduir en vots. Tants com calgui perquè les eleccions, diuen, siguin també la data de caducitat del procés. I creuen que la participació serà clau. D'aquí aquest missatge:

"Si les urnes s'omplen com s'han omplert els carrers a les manifestacions a favor de continuar sent catalans, espanyols i europeus, si fem tot això, governarem a Catalunya i començarem una nova etapa política per a tos els catalans, per a tots. Pensin com pensin, vinguin d'on vinguin i se sentin d'on se sentin."

 

També ha cridat a la mobilització Albert Rivera, en un discurs amb alguna interrupció de campanes (és diumenge i estaven a tocar d'una església). El president de Ciutadans ha insistit que és gràcies al seu partit que s'ha recuperat el rumb a Catalunya --amb el 155 i eleccions-- i que el taronja és l'únic vot útil.

"Ningú no dubta, a tot Espanya no hi ha cap ciutadà que tingui dubtes de per què serveixen els vots taronja. Oi que vostès saben per què serveixen? Per acabar amb el procés, per defensar una Catalunya dins d'Espanya i d'Europa. Un vot nítid, clar."

Tant Albert Rivera com Inés Arrimadas han coincidit a dir que el 21 de desembre Tarragona serà clau. Ciutadans vol sumar aquí el cinquè diputat.

 

El PSC confia en la remuntada

Els socialistes han apostat per superar la dinàmica de blocs i s'han mostrat confiats en la remuntada. Ha estat en un acte a Lleida, on l'alcalde Ros ha criticat el trasllat de les peces del Museu de Lleida requerides per Sixena.

 

Miquel Iceta ha saltat amb ímpetu a l'inici del míting del PSC a Lleida, on l'han acompanyat Pedro Sánchez -en el seu tercer acte de campanya a Catalunya en dos dies- i l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, que -sobre el conflicte de Sixena- ha dit que l'art sacre no és objecte del 155 i que confia que els recursos presentats permetin paralitzar el trasllat a l'Aragó. Ni Iceta ni Sánchez s'han referit a aquesta qüestió i s'han centrat més en la campanya. El líder del PSOE ha demanat el vot a tots aquells que volen -ha dit- superar la dinàmica de blocs i ha parlat de remuntada socialista el 21D.

"Es respira un esperit de remuntada. Hi ha un ambient... Es veu als carrers i als mercats. El Partit Socialista torna a ser aquí. A primera línia, per guanyar les eleccions, per ser la primera força política. Nosaltres no volem ser ni la quarta, ni la tercera ni la segona. No, volem ser la primera força política aquí a Catalunya."

Iceta ha reiterat que no farà ningú d'Esquerra president, ni tampoc Carles Puigdemont, però que dient "no" -com fan PP i Ciutadans- no n'hi ha prou, i ha afegit, en clau d'humor que, si cal, es convertirà en un cèlebre personatge televisiu que sempre ho solucionava tot...

"M'han fet articles que parlen d'arquitecte, enginyer, fuster. Escolta'm, si m'he de convertir en el MacGyver de la política catalana, ho faré."

Un Miquel Iceta molt optimista que, fent broma, ha dit que abans arribarà ell a la presidència que Pedro Sánchez.

 

El vot pel PP, la "pitjor notícia per a Puigdemont"

En feu tradicionalment socialista, Xavier García Albiol ha anat a buscar el vot de l'anomenada Catalunya plural. Per això ha apel·lat als orígens diversos de molts ciutadans que, com ell --diu--, se senten tan catalans com espanyols. I amb ells ha jugat la carta de Puigdemont, amb la intenció de mobilitzar els indecisos:

"La pitjor notícia que tindria Puigdemont, a Bèlgica, on està amagat, el pròfug de la justícia, la pitjor notícia que tindria és que el PP tingués uns grans resultats i fos decisiu"

Albiol defensa que el vot més útil per frenar l'independentisme és el vot al Partit Popular, tant si és majoritari com si no. El PP, assegura, serà clau per enterrar el procés d'una vegada.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DArticle 155Procés catalàSixenaPatrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut