Barcelona

La crisi dispara un 12% l'empenyorament als monts de pietat

La crisi ha disparat l'activitat a les cases d'empenyorament. Cada vegada hi ha més gent que recorre a empenyorar els seus objectes de valor com una manera ràpida d'obtenir diners. I si fins ara hi anaven sobretot immigrants i dones de mitjana edat, ara ha aparegut un nou perfil d'usuari: els petits industrials. El primer semestre de l'any aquestes entitats vinculades a les caixes d'estalvi han acumulat prop de mig milió de préstecs per joies, quasi un 12% més que en el mateix període de l'any passat. Als monts de pietat no tenien tanta feina des dels anys setanta.

Actualitzat
Per segon any consecutiu els 21 monts de pietat de tot Espanya confirmen que a mesura que augmenta la crisi creix la demanda dels seus serveis. En els primers sis mesos d'aquest any s'han formalitzat 437.000 préstecs, gairebé un 12% més que el mateix semestre del 2008. Dit d'una altra manera, s'han deixat en crèdit a canvi d'objectes de valor 221 milions i mig d'euros, un 18% més que l'any passat.

A Catalunya, l'únic mont de pietat operatiu és el de la Caixa de Pensions. L'any passat van tenir un volum de negoci de 22 milions d'euros. Preveuen tancar aquest any amb una xifra molt superior.

Un perfil nou

Fins ara els perfils més habituals dels monts de pietat eren dones de mitjana edat i immigrants. Ara bé, enguany també es freqüent veure-hi petits industrials.

Sigui per mantenir l'empresa o negoci obert un mes més com per arribar on el sou no s'ha pogut estirar, la solució és treure rendiment de l'or i de les joies del patrimoni familiar. S'empenyoren pel 70% del seu valor, es paga un 9% d'interès anual mentre les peces estan pignorades, i es recuperen quan l'economia personal va millor. Nou de cada deu objectes de valor que es van empenyorar l'any passat van ser retirats.
Anar al contingut