La crisi dels xips: la falta de semiconductors podria encarir productes tecnològics

Els experts apunten que Europa hauria de guanyar protagonisme en el negoci dels semiconductors, dominat ara per companyies asiàtiques i nord-americanes

Òscar ArmengolActualitzat

Una de les conseqüències econòmiques de la pandèmia és l'escassedat de xips o semiconductors, que està alentint, i fins i tot aturant, la fabricació de molts productes, de mòbils a cotxes. I, a més, n'apuja els preus. Els experts apunten que, si vol evitar més crisis com aquesta, Europa hauria de guanyar més protagonisme en aquest negoci, dominat per companyies asiàtiques i nord-americanes, i fabricar-ne més.

Els símptomes són evidents des fa mesos: dificultats de Sony per satisfer la demanda de PlayStation 5, ajornament per part de Samsung del llançament del nou Galaxy Note o retallades de producció i ERTO als fabricants d'automòbils, de Seat a Ford... Problemes diversos amb un origen comú: la falta de xips, imprescindibles per als aparells del nostre entorn, d'una rentadora a un avió.

 

Les causes? És cert que els últims mesos la sequera a Taiwan o l'onada de fred a Texas han paralitzat fàbriques de semiconductors, però els motius semblen més profunds: una demanda disparada per la pandèmia i una indústria complexa.

"Si el disseny dels xips es fa en un lloc, la fabricació en un altre i després l'ensamblatge i test en un altre, i, a més, de diverses companyies, hi pot haver bloquejos per les condicions del mercat, les condicions geopolítiques, etc.", alerta Eduard Martín, cap de gestió d'informació de Mobile World Capital.

 

David Ortega, cap d'operacions de Montronic Vic, percep "una descompensació de l'oferta i la demanda per tota la pujada del teletreball, dels ordinadors a nivell mundial, els mòbils, el 5G". Però, sota el seu punt de vista, hi ha alguna cosa més:

"Hi ha una lluita entre la Xina i els EUA per la supremacia tecnològica, ja que l'Àsia té el 80 per cent de la capacitat mundial de fabricació de semiconductors."

A Montronic Vic, fabricant de plaques electròniques, els xips cada cop li arriben més tard:

"En una situació estàndard de mercat poden trigar entre 4, 6, 8 o 12 setmanes. Ara actualment, per sota de les 30 setmanes, pràcticament no hi ha res. I hi ha components que estan en 50 setmanes", diu el seu cap d'operacions.

Cada una de les plaques que fabrica Montronic pot contenir un centenar de xips diferents, subministrats per una quinzena de proveïdors. Només que en falti un, la placa ja no es pot fabricar. L'única via, aleshores, és comprar-los en canals paral·lels. I a preus desorbitats:

"Sis, set, vuit vegades el preu normal de mercat. En alguns casos, fins i tot 100 vegades", es queixa David Ortega, cap d'operacions.

Un augment de costos que acaba repercutint en el client i, al final, en el consumidor.

 

La solució, per Eduard Martín, cap de gestió d'informació Mobile World Capital, pot estar "en la diversificació, més companyies dedicades a les diverses parts de la cadena de producció. També que Europa hi entrés plenament."

La situació podria millorar el 2022, però tot apunta que les tensions entre l'oferta i la demanda es poden allargar molt més. I que aquestes crisis es poden anar repetint en els pròxims anys.

 
ARXIVAT A:
ConsumTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut