La crisi dels forns de poble: la inflació i la falta de relleu fan que molts pleguin

Cada cop són més les poblacions petites que es queden sense forn, fins ara per la falta de relleu generacional, ara també pels elevats preus de l'energia i la farina

El forn de Miralcamp, al Pla d'Urgell, tanca després de 38 anys servint pa. Ca La Rafi plega perquè l'altre punt on es venia el seu pa, a Arbeca, ha abaixat la persiana per jubilació i només amb les vendes a Miralcamp no poden aguantar. Per al poble, més que un forn era gairebé una institució. L'alcaldessa, Carme Ribes, resumeix el que el local significa per a la localitat.

"Molta gent que viu sola, tant homes com dones, sabien que a les 10 del matí anaven a comprar el pa, feien la xerradeta, era un punt de trobada... Jo a la Rafi més d'un cop li havia dit: 'Vindrem a fer les juntes i els plens aquí, que és on es decideix tot.'"

Els preus elevats i la falta de relleu condemnen molts forns a tancar (CCMA)

De tres forns que havia arribat a tenir el poble als anys seixanta, ara ja no en queda cap. I els veïns ho lamenten. Com Maria Bellet, que ja de petita anava a comprar-hi amb la seua àvia.

"És una mica trist, perquè a mesura que van passant els anys la gent deixa de comprar aquí i es perden els comerços de tota la vida del poble."

De vegades és més còmode comprar el pa en un supermercat, fins i tot fora del poble, i les botigues de proximitat pateixen, explica una altra veïna, Teresa Vilalta.

Aquest pot ser també és el futur que espera al forn de Vinaixa, a les Garrigues. Durant quatre generacions ha servit pa al poble. No n'hi haurà una cinquena. Ramon Gavarra, el propietari, es jubila d'aquí a quatre anys i els fills no volen continuar. Però no és l'únic motiu:

"El preu de la llum s'ha doblat; la farina, s'ha més que doblat i el forn que tenim va amb pellet, que si no s'ha doblat, quasi. Les despeses són altes i no les pots repercutir totes en el preu del pa."

El forner de Vinaixa porta el pa a Vilosell i la Pobla de Cérvoles (CCMA)

També s'ha apujat la gasolina per anar a repartir. El Ramon porta el pa al Vilosell i la Pobla de Cérvoles. De retruc, doncs, seran tres els pobles que es quedaran sense aquest servei. Jonquera Blai, veïna de la Pobla de Cérvoles, lamenta la desaparició de comerços.

"Quan era jove, hi havia tres pastisseries i ara, cap. I teníem pa molt bo, perquè hi havia un forn de llenya. Però els propietaris es van jubilar i va tancar."

El forner diu que no té prou clients per anar a portar-hi el pa diversos dies a la setmana. El despoblament, assegura, és un dels principals problemes per a la continuïtat de negocis com el seu.

Un 10% dels forns de la demarcació de Lleida han tancat els darrers 7 anys (CCMA)

No són casos aïllats. Els darrers set anys, han tancat 17 forns per jubilació a la demarcació de Lleida, un 10% del total. Si la situació no millora, d'aquí a finals d'any se'n poden perdre un 5%, segons el Gremi de Forners de Lleida.

I tampoc és un problema exclusiu de les terres de Ponent. La Federació Catalana de Gremis de Flequers ha reclamat mesures perquè els forns puguin fer front a l'augment de costos. Alerten que, entre aquesta crisi i les jubilacions, cada vegada tindrem menys fleques on anar a comprar el pa. Als poblets serà pitjor: es quedaran sense ànima comercial, sense molla.

 

ARXIVAT A:
EnergiaAlimentacióComerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut