Descàrrega de material sanitari d'un avió a l'aeroport de Torrejón de Ardoz (Ministeri de Defensa)
Descàrrega de material sanitari d'un avió a l'aeroport de Torrejón de Ardoz (Ministeri de Defensa)

La crisi del coronavirus desferma una guerra diplomàtica mundial pel material sanitari

Turquia havia immobilitzat un avió amb respiradors comprats per dos governs autonòmics que havien d'arribar aquesta setmana

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha denunciat que Turquia s'ha apropiat d'un carregament amb respiradors comprats a la Xina per diverses comunitats autònomes com Castella-la Manxa i Navarra.

Segons sembla, els components per fabricar els respiradors es van comprar a la Xina, però els aparells s'haurien fabricat i muntat a Turquia. Un cop el material estava preparat i carregat en un avió a l'aeroport d'Ankara, la duana turca en va bloquejar la sortida i ara el govern turc ha confirmat que no està disposat que els respiradors surtin del país.

La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, va dir que el govern turc estava "posant restriccions a les exportacions de productes sanitaris d'ampli espectre, preocupats per poder abastir el seu propi sistema sanitari" i els han confirmat que "ara per ara" els respiradors es queden a Turquia.

Finalment, aquest dissabte a la nit, González Laya ha anunciat que el govern turc havia autoritzat la sortida de l'avió amb els respiradors a causa de l'emergència sanitària que viu Espanya:

 

 
Un avió turc carregat amb mascaretes i vestits EPI destina a Espanya
Un avió turc carregat amb mascaretes i vestits EPI destinat a Espanya (Ministeri de Defensa de Turquia)

La ministra ha explicat que, fruit de les negociacions amb el govern turc, sí que s'han assegurat que un carregament pendent amb mascaretes, equips EPI de protecció i ulleres arribés dimecres passat a Espanya "en les condicions òptimes". Un avió procedent de Turquia va aterrar dimecres a l'aeroport de Torrejón de Ardoz amb 250.000 mascaretes, 20 màscares anatòmiques, 750 protectors oculars, 2.000 vestits EPI i 1.000 litres de líquid desinfectant.


Mascaretes immobilitzades a França

Però Turquia no seria l'únic estat que ha optat per assegurar-se la provisió de material sanitari molt necessari per aturar la pandèmia del coronavirus a costa d'interceptar elaboracions i carregaments destinats a altres països.

Segons ha informat aquesta setmana el setmanari francès "L'Express", el govern d'Emmanuel Macron hauria requisat durant 15 dies una partida d'un milió de mascaretes comprades per Espanya. Formaven part d'una partida de 4 milions de mascaretes que van arribar a començaments del mes de març al port de Marsella.

Les mascaretes les havia fabricat a la Xina l'empresa sueca Mölnlycke i havien de repartir-se entre Suècia, Itàlia i Espanya. Però el govern francès les va retenir després de l'ordre de Macron de nacionalitzar tots els estocs de mascaretes que hi hagués al país quan van començar a registrar els primers casos de coronavirus.

Al final, la pressió diplomàtica ha permès que les mascaretes arribessin als seus destinataris finals, però amb setmanes de retard i després de tenses negociacions entre governs.

Subhastes a peu de pista

Amb l'increment exponencial de nous casos de coronavirus a tot el món i amb els estocs de material sanitari sota mínims, impera la llei del més fort. I la compra de mascaretes, EPIs, ulleres, respiradors i tota mena de material per lluitar contra el SARS-CoV-2 s'ha convertit en una guerra cos a cos.

Responsables de salut d'alguns departaments francesos han denunciat que, amb un xec al davant, negociadors nord-americans els havien deixat sense el carregament de material comprat a la Xina a la mateixa pista d'enlairament dels avions:

"A peu de pista, els nord-americans tiren d'efectiu i paguen tres o quatre vegades més per les comandes que nosaltres hem fet. És una lluita 24 hores al dia."

Carregament amb mascaretes i EPIs comprat per la Comunitat de Madrid a la Xina
Carregament amb mascaretes i EPIs comprat per la Comunitat de Madrid a la Xina (Comunitat de Madrid)


Trump prohibeix l'exportació de respiradors

El president nord-americà ha anunciat que invocarà la llei de producció de defensa (una llei desenvolupada durant la guerra freda) i prohibirà exportar "els escassos subministraments sanitaris i mèdics" durant la crisi del coronavirus. Trump ha dit que s'ha de protegir els Estats Units de gent "sense escrúpols i especuladors".

Segons ha dit Trump, el Departament de Seguretat Nacional i l'Agència Federal dels Estats Units ja treballen per impedir la sortida dels Estats Units i "l'exportació de respiradors, mascaretes sanitàries, guants i altres equips de protecció":

"Necessitem aquests materials immediatament pel nostre ús domèstic. Els hem de tenir aquí."

"L'especulació en temps de guerra està provocant l'acaparament i l'augment de preu dels equips de protecció personal necessaris per als nostres heroics professionals sanitaris".

El president nord-americà també ha ordenat que es faciliti que els fabricants de respiradors dels Estats Units puguin produir tants aparells com siguin necessaris per respondre a la crisi sanitària provocada pel coronavirus.

La pandèmia del coronavirus ha permès que aquesta setmana s'hagi vist una escena impensable uns mesos abans. Un avió militar rus ha aterrat a l'aeroport de Nova York carregat amb tones de material sanitari.

 


I el sorprenent agraïment de Donald Trump al Kremlin i al president rus Vladímir Putin:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus TurquiaFrançaEstats UnitsTrump Emmanuel Macron
Anar al contingut