Repoblació de pobles petits
Repoblació de pobles petits: Gósol al peu del Pedraforca, al Berguedà, ha crescut un 20%

La crisi de la Covid dona a pobles petits l'oportunitat de créixer amb noves famílies

Repoblem, una iniciativa a Twitter amb més de 12.000 seguidors, posa en contacte aquestes poblacions amb els que volen fer el pas

Actualitzat

Anar a viure a un poble, una realitat que s'ha fet molt evident arran de la pandèmia i el confinament. Moltes famílies han vist que fora de les grans ciutats podrien viure millor. I les zones rurals i els poblets més petits han trobat l'oportunitat d'evitar el despoblament.

Petits pobles, rurals i de muntanya, sovint feien crides, desesperades, amb ofertes de casa i feina per evitar que tanqués l'escola, o que el poble quedés buit amb la mort de l'últim avi. Amb la pandèmia se'ls ha obert una oportunitat.

La crisi de la Covid ha fet aflorar algunes necessitats i moltes famílies, sobretot amb fills petits, s'han replantejat on volen viure i com volen viure, alguns empesos per problemes econòmics o d'habitatge, i d'altres per buscar una vida més a tocar de la natura, un canvi que també ha facilitat el teletreball.

Ara, aquestes oportunitats, d'uns i d'altres, les recull una iniciativa nascuda a Twitter amb el nom de Repoblem, que ja té més de 12.000 seguidors, i ha fet que alguns hagin decidit fer el pas i hagin fet un canvi radical en les seves vides.

Hem trobat alguns d'aquests casos a la petita població de Gósol, al Berguedà, on, arran de la Covid, han vist com la població els ha crescut un 20% i tenen 20 alumnes a l'escola, quan fa només 3 anys en tenien 3 i estaven a punt de tancar-la.

 

 

La iniciativa per deixar la ciutat i anar a viure als pobles pot topar amb la falta de serveis i també amb la dificultat d'accedir a habitatges.

Hi ha moltes cases buides, però molt poques de lloguer, els propietaris no les volen llogar. En poblacions de l'Urgell com Sant Martí de Riucorb hi ha serveis, i en un mes han tingut 40 persones interessades a anar-hi, però no hi ha lloguers. A Maldà, en 60 anys podrien quedar-se sense habitants si ningú no s'hi instal·la. Tenen la meitat de les cases buides i en dues dècades han perdut una quarta part dels habitants. Per això, des de l'Ajuntament, alerten que "no volen ser un cementiri de cases".

 

 

Les comarques de Ponent tenen moltes poblacions en risc de despoblar-se, i també les comarques deTarragona, com la Terra Alta. A Prat de Comte, l'Ajuntament d'aquesta població de prop de 200 habitants vol que hi arribin més famílies amb fills. Fa uns mesos van publicar un anunci per seleccionar una familia que es faci càrrec de l'alberg. Han rebut més de 150 sol·licituds i ara n'han de triar una, però adverteixen que "ho han de tenir clar", perquè no sempre és fàcil adaptar-se a la vida rural.

 

 

La mateixa advertència fan a Tuixent, a l'Alt Urgell: viure en un petit poble de muntanya, d'un 100 habitants, té avantages, però lluny d'una vida idíl·lica. Tuixent espera obrir aviat l'alberg, que és també un centre social per a la població, amb una nova família. Aquesta setmana acaba el concurs públic. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut