La crisi al Kazakhstan posa en perill la producció de criptomonedes

El país d'Àsia central és el segon centre més gran per a la mineria de criptomonedes i l'apagada d'internet ha fet que en perilli la producció

Actualitzat

La crisi que viu aquests dies el Kazakhstan no només és política; també està tenint fortes conseqüències econòmiques a escala global. Els talls en l'electricitat i en internet a tot el país repercuteixen en la capacitat de produir les criptomonedes.

Els talls d'internet han afectat la seva activitat minera, és a dir, el procés informàtic que posa en circulació noves criptomonedes. Internet es va tancar a tot el país aquest dimecres.

 

La davallada del bitcoin

El preu del bitcoin ha anat retrocedint amb la crisi del Kazakhstan i ara se situa per sota dels 43.000 dòlars. És el seu nivell més baix des del setembre. Al novembre va assolir la fita històrica de 69.000 dòlars. I això, és clar, està posant nerviosos els inversors d'aquesta moneda digital.

El bitcoin és la divisa virtual més popular i des del començament de la pandèmia, el 2020, fins a finals del 2021, ha tingut una trajectòria estel·lar, impulsada pel suport d'empreses com Tesla o Square, figures prominents com George Soros o Tim Cook, institucions financeres i petits inversors.

Representació de la moneda virtual Bitcoin
Representació de la moneda virtual bitcoin (Reuters)

Segona potència mundial

El Kazakhstan, precisament s'ha convertit, ja des de l'any passat, en la segona potència mundial en criptomineria, només superat pels Estats Units.

Quan la Xina va prendre mesures dràstiques contra aquesta pràctica, la producció es va traslladar al Kazakhstan. A l'agost de l'any passat, les dades més recents disponibles, Kazakhstan va representar el 18% de la mineria global de bitcoins. A l'abril, abans de l'última repressió de la Xina a la mineria de bitcoins, la xifra era només del 8%.

 

Les necessitats de la criptomineria: potència informàtica i elèctrica

La criptomineria segueix un procés matemàtic complex que permet posar en circulació noves monedes. Necessita ordinadors de molta potència informàtica i d'electricitat, i el Kazakhstan, amb els seus abundants recursos energètics, semblava el lloc idoni.

Com més miners hi hagi a la xarxa, més gran serà la quantitat de potència de l'ordinador per extraure nous bitcoins. El hashrate és la quantitat d'operacions que un miner o la xarxa de miners en tot el conjunt és capaç de fer.

El hashrate als principals grups de mineria criptogràfica (grups de miners de diferents ubicacions que s'uneixen per produir bitcoins) va baixar un 14% de dimarts a dijous, segons dades de l'empresa minera btc.com.

Però ara, sense saber quan es restablirà la connexió a internet al país, continua la incertesa sobre quin impacte tindrà realment per als criptominers. Fins aquest divendres al matí, s'estima que la connectivitat ha estat aturada almenys 36 hores.

Si es manté, això podria portar-los a buscar altres països per fer les operacions, on hi hagi estabilitat política i electricitat barata.

 

ARXIVAT A:
CriptomonedesKazakhstan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut