La Crida Nacional de Puigdemont ja és un partit polític (ACN)
Eduard Pujol en una presentació de la Crida Nacional per la República, aquest dimecres a Tarragona (ACN)
Madrid

La Crida Nacional de Puigdemont es converteix en un partit polític

L'organització promoguda per l'expresident, a més de Sànchez i Torra, farà el congrés fundacional el 26 de gener

Josep Maria CampsActualitzat

El moviment impulsat per Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra entre altres, la Crida Nacional per la República, ja és un partit polític i es podrà presentar a les eleccions com a tal.

Aquest dimecres s'ha sabut que els seus responsables ho van demanar al Ministeri de l'Interior i que des del 8 de gener està inscrit al Registre de Partits Polítics.


La sigla: CNxR

Segons el Ministeri, fa pocs dies van rebre la documentació que havien demanat per poder donar el vistiplau a la inscripció. La sigla del nou partit serà CNxR.

Entre els promotors que l'han formalitzat legalment hi ha el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell.

 

Logotip de la Crida Nacional per la República

 

"Un instrument polític"

La proposta de crear la Crida Nacional per la República es va presentar públicament el 16 de juliol amb un manifest en què es proposava una estratègia per convertir-lo en un "instrument polític" per "convertir Catalunya en un Estat independent":

  1. "Desplegar una estratègia destinada a convertir Catalunya en un Estat independent, en forma de república, nacionalment lliure."
  2. "Constituir un moviment que cristal·litzi en un instrument polític organitzat que aplegui aquelles persones que comparteixin l'objectiu de proclamar la República Catalana mitjançant mètodes exclusivament pacífics i democràtics."
  3. "Vertebrar aquest instrument polític a partir de la pluralitat ideològica..."

La creació de la Crida es va escenificar a Manresa en una data molt simbòlica: el 27 d'octubre, el primer aniversari de la declaració d'independència.

Acte de presentació de la Crida Nacional per la República, el 27 d'octubre a Manresa


ERC i la CUP no s'hi han sumat

En aquell acte multitudinari es va parlar molt d'unitat de l'independentisme, però ni ERC ni la CUP no s'han sumat a la iniciativa.

La incorporació del PDeCAT, del qual provenen molts dels seus fundadors, encara està plena d'incògnites, perquè aquest partit no admet la doble militància, cosa que sí que permet la Crida.

Tot això malgrat que el lema que fa servir la Crida és "sumem persones, no sigles", i que la intenció dels promotors era que fos un moviment "transversal". Al manifest s'expressava així:

"Aquesta és una crida a favor de la unitat sobiranista i republicana per constituir una organització d'acció política basada en la radicalitat democràtica, la transversalitat ideològica, la transparència en la presa de decisions i en la bona gestió del benestar públic."


Puigdemont: "Ha de tenir una personalitat jurídica"

Entrevistat aquest dimecres al programa "Més324", Carles Puigdemont ha justificat la conversió de la Crida en partit polític dient que "si vol fer política, naturalment haurà de tenir una personalitat jurídica, que només pot ser una".

Carles Puigdemont, aquest dimecres intervenint en el programa "Més324" des de Waterloo

 

La formalització com a partit polític s'ha sabut 10 dies abans del congrés fundacional, que es farà el dissabte 26 de gener a Barcelona. Els participants hauran de decidir si la formació fa servir la nova condició de partit polític i es presenta a futures eleccions.

Participants en la presentació de la Crida Nacional per la República, el 27 d'octubre a Manresa

ARXIVAT A:
Crida Nacional per la RepúblicaCarles PuigdemontProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut