La crida a files de Putin comença entre protestes al carrer i fugides de Rússia

Segons alguns mitjans, manifestants detinguts aquest dimecres contra la mobilització estan rebent citacions per incorporar-se a files

RedaccióActualitzat

Aquest dijous ja s'han pogut veure els primers reservistes russos mobilitzats per anar a combatre a Ucraïna, després que Vladímir Putin ho anunciés aquest dimecres a primera hora, i afegís que la "mobilització parcial" seria "immediata".

Són imatges que arriben de zones remotes de la Federació Russa, com Iakutia o Amur, a tocar de la frontera amb la Xina:

A la capital d'Amur, Blagovésxensk, els reservistes han pujat a l'autocar que els portaria al seu destí mentre un trompetista tocava una tonada d'aire militar:


Reservistes a partir de 27 anys

La mobilització parcial preveu que qualsevol ciutadà més gran de 27 anys que en el passat hagi servit a l'Exèrcit pugui ser cridat a combatre.

I precisament una reforma legal permet que els que s'hi neguin puguin ser jutjats i empresonats, reforma per cert, aprovada aquest dimarts, el dia abans de l'anunci de la mobilització.


Manifestacions contra la mobilització

La mobilització, però, ha generat rebuig al país, amb desenes de manifestacions convocades i organitzades a correcuita aquest mateix dimecres al vespre a moltes ciutats russes.

Manifestacions que, com és habitual els últims anys, van acabar amb almenys 1.300 manifestants detinguts per la policia, que tenia ordres d'impedir aquestes mobilitzacions "no autoritzades".


Manifestants incorporats a files

Una conseqüència directa que pot suposar la detenció per als que tenen edat de combatre és la incorporació forçada i immediata a files per anar a Ucraïna.

Almenys això és el que afirmen alguns mitjans, com Nexta, que ha mostrat citacions que haurien rebut alguns dels detinguts: 1.300 detinguts que es calcula que hi ha hagut aquest dimecres a unes quaranta ciutats de Rússia.

 

És una informació no confirmada, però que és creïble, perquè no seria la primera vegada que manifestants detinguts a Rússia són mobilitzats per incorporar-se precisament a allò contra el que protestaven.

Els que poden, marxen del país

Mentrestant, alguns dels que temen ser cridats a files i s'ho poden permetre estan fugint del país com poden, la majoria volant als pocs països on els russos poden anar sense visat.

Un indici que això està passant ja es va detectar aquest dimecres, quan els bitllets a moltes d'aquestes destinacions es van esgotar, mentre els preus pujaven fins a xifres astronòmiques.

Passatgers del vol Moscou-Belgrad, aquest dijous a la matinada arribant a Belgrad

Un exemple d'això s'ha pogut veure aquesta matinada a Belgrad, la capital de Sèrbia, on els passatgers del vol procedent de Moscou ho admetien sense massa problemes:

Serguei: "Tota persona normal està preocupada, crec. La guerra és horrible, així que és lògic tenir por de la guerra i de la mort i d'aquestes coses."

Pavel: "Com va dir el ministre de Defensa, amb l'1% de la població seria suficient per aconseguir  l'objectiu de mobilització."

Mixa: "Tinc una oferta d'una companyia xipriota, de manera que el viatge no està relacionat amb la mobilització, però potser és una sort per mi, potser."

Preguntat per si tornarà a Moscou quan acabi la feina a Xipre, Mixa admet que potser sí, o potser no.

 

ARXIVAT A:
RússiaVladímir PutinUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut