Dili

La Creu Roja estima en 50.000 la xifra de desplaçats per l'increment de la violència a Timor Oriental

A Timor Oriental la situació de violència continua. Els enfrontaments als carrers entre bandes rivals estan provocant l'incendi de cases i hi ha unes 50.000 persones desplaçades. Segons la Creu Roja i Càritas, es necessita urgentment aliment i roba. Si ahir les Nacions Unides van ordenar l'evacuació de la majoria del seu personal i les seves famílies, unes 300 persones, per por que l'onada de violència acabi en una guerra civil, ara ha ordenat el mateix Pequín. El detonant de la situació que viu el país és l'acomiadament per una presumpta insubordinació de gairebé 600 militars que protesten per una millora laboral.

Actualitzat

La violència ha tornat aquest matí a la capital de Timor, Dili, des de primera hora, amb l'incendi d'habitatges i negocis per part de milícies civils, tot i l'increment de la presència de forces de pacificació estrangeres. Són bandes de joves armats amb matxets, que ahir ja van arrasar un dels barris residencials de Dili.

La Creu Roja i Càritas d'Austràlia calculen que hi ha unes 50.000 persones desplaçades, moltes de les quals s'han refugiat a les esglésies, i necessiten urgentment menjar i roba. Centenars d'aquests refugiats es troben a l'aeroport i a l'ambaixada australiana.

L'ONU ja va decidir ahir evacuar el seu personal no indispensable i ja ha demanat un nou increment de les forces de pacificació. El mateix ha ordenat ara Pequín. El govern de la Xina enviarà un avió per evacuar les 500 persones del seu país que viuen a Timor Oriental. Segons el Ministeri d'Afers Estrangers de la Xina, molts dels seus conciutadans, però, ja han iniciat la desbandada en les últimes setmanes.

L'origen d'aquesta onada de violència és la repressió d'una manifestació de suport a un grup d'uns 600 soldats de l'exèrcit, que van ser acomiadats després de denunciar discriminacions. Timor Oriental és independent des de fa només quatre anys i es tem que aquesta onada de violència pugui desembocar en una guerra civil.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut