La Creu Roja alerta d'una estafa de captació de fons porta a porta
Un camió de la Creu Roja carregat amb ajuda humanitària en direcció a Ucraïna (Reuters)

La Creu Roja alerta d'una estafa de captació de fons porta a porta

El coordinador de la Creu Roja a Catalunya ha explicat a TV3 que la millor manera d'ajudar Ucraïna és fent donacions econòmiques a través dels canals oficials: telèfon, web o xarxes

Oriol Llach EstrellaActualitzat

La Creu Roja alerta que la captació de fons per a Ucraïna, o per a una altra causa, no la fan mai trucant a les portes de domicilis privats, sinó a través del telèfon, de la pàgina web o les xarxes socials.

L'entitat ha reaccionat així després que diverses persones han denunciat haver rebut la visita de falsos voluntaris de l'organització que demanaven diners per als refugiats ucraïnesos.

Jaume Sobirà, veí de Mataró, ha explicat a TV3 que es va trobar amb el que podria ser un nou tipus d'estafa.  

"Em van dir que obrís, que venien a recaptar diners per a Ucraïna. Els hi vaig dir que em semblava estrany, que s'esperessin, que baixaria, però que primer trucaria a la Creu Roja. Vaig agafar el telèfon, vaig anar a trucar a la Creu Roja i vaig veure que marxaven."


El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha confirmat a TV3 que els consta que s'ha produït aquest tipus d'estafa, sobretot, en els primers dies del conflicte d'Ucraïna. 

"La Creu Roja mai demana diners casa per casa, ni en metàl·lic ni en targeta de crèdit", ha explicat Morist, que ha recordat que la Creu Roja té uns canals molt clars a través de la pàgina web i de les xarxes socials de donació que són segures i que fan arribar les ajudes.

Morist ha donat les gràcies a tota la gent que vol fer donacions i ha demanat que en cas de dubte es truqui per telèfon:


Enric Morist, a banda, recorda per què la Creu Roja considera més útil fer donacions econòmiques que no pas omplir caixes de menjar i de productes d'higiene perquè s'enviïn cap a Ucraïna: "Respectem totes les formes d'ajuda però la nostra prioritat en l'acció internacional és la captació de fons. Sabem que emocionalment és més pràctic portar material." 

Hi ha Creu Roja Ucraïna, Polònia, Moldàvia, Eslovàquia i fins i tot Rússia que estan acollint refugiats, ha recordat el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, que destaca que és important reforçar-los allà enviant fons i comprant en els mercats locals per ajudar que no s'enfonsin.

A més, el cost del transport és molt més econòmic i es garanteix la traçabilitat des de la compra fins a l'entrega, afirma Morist que diu que aquests diners la Creu Roja no els entrega a institucions, "els inverteix la Creu Roja en tots aquests productes de primera necessitat".

Tot i així, des de Catalunya, i d'altres indrets de l'estat espanyol, han sortit camions de la Creu Roja en direcció cap a Polònia. El carregament que porten, però, no es pot trobar en els supermercats:

"Enviem material especialitzat com ara el de refugi, que el fem arribar perquè no es pot trobar en el mercat local. També diem que la gent doni diners a les organitzacions que hi tingui confiança, no només a la Creu Roja. Hi ha moltes organitzacions, grans i petites, que ho estan fent molt bé."

Pla obert del magatzem de Creu Roja a Sant Martí de Tous amb material preparat per enviar als afectats per la guerra d'Ucraïna
Magatzem de Creu Roja a Sant Martí de Tous amb material preparat per enviar a Ucraïna

Entitats com la Creu Roja, que ajuden sobre el terreny, estan arribant al límit en la gestió de refugiats en països com Polònia. Per aquest motiu, Morist insisteix que, de tots els mecanismes per ajudar, el més efectiu és donar diners a les entitats presents en els territoris d'acollida:

"A Polònia estan desbordats. És molt important reforçar les capacitats sobre el terreny que és on fa falta tota aquesta ajuda. La Creu Roja Ucraïna està salvant vides ara mateix. I la Creu Roja dels voltants també, perquè la situació a les fronteres és crítica."


Ajudar els refugiats que arriben a Catalunya

La gestió dels refugiats un cop ja són a Catalunya és la següent qüestió a resoldre perquè, d'un dia per l'altre, han de començar una nova vida sense més coses que les que han pogut portar a les maletes.

Escolaritzar els infants, integrar les persones al màxim, ajudar-los en la represa del contacte amb els familiars i amics que s'han quedat a Ucraïna, formen part de la llista de coses que es poden fer per ajudar els refugiats un cop s'hagin instal·lat a casa nostra. Per això, Morist aplaudeix l'allau de persones que s'estan oferint per fer de voluntaris a la Creu Roja.

Podeu veure l'entrevista sencer aquí:

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut