La crescuda del riu converteix la plana del Baix Ter en un aiguamoll

Redacció Actualitzat
TEMA:
Temporal Gloria

El curs baix del Ter, des del Montgrí fins a la sortida al mar, és un dels punts on aquest divendres estan posades moltes mirades.

Després de cinc dies de temporal Gloria, el cabal és insòlit. Jordi Colomí, alcalde de Torroella, diu que "no s'havia vist mai" res igual.

Tampoc I'Elvira Pagès, de l'empresa Granets Montgrí, situada a la població veïna de Bellcaire d'Empordà.

"Fa trenta anys que tenim l'empresa i no ens havia passat mai. Alguna vegada l'aigua havia arribat a pujar una mica, però fins a aquest extrem, mai."


Torroella de Montgrí, de fet, aquest dijous ha quedat aïllada.

 

Una persona circula amb piragua a Bellcaire d'Empordà (TV3)

 

Aquest matí, passades les vuit, s'ha pogut obrir el pont sobre el Ter que comunica amb la població veïna de Gualta.

 

 

A primera hora de la tarda encara estaven tancats els accessos principals, per la carretera C-31, tant des de Gualta com des de Pals. Aquesta situació ha obligat a suspendre les classes un dia més.

Durant unes hores, l'única via alternativa ha estat el camí vell de l'Escala a l'Estartit, una pista forestal que aquest matí estava molt concorreguda.

A un quart de dues, l'Ajuntament ha anunciat la reobertura al trànsit de la C-31 entre Torroella i Pals.

 

 

La part baixa de Torroella, on hi ha horts, està inundada. L'aigua també ha entrat en una nàutica i als baixos del centre d'atenció primària, que, tot i això, ha pogut obrir.

 

La depuradora de Torroella, inundada (TV3)

 

Les precipitacions també han inundat la depuradora d'aigua i l'han inutilitzat. Sorea ha demanat que s'extremi el consum responsable, perquè l'aigua que arriba a les aixetes procedeix de les reserves.

 

 

Més avall del nucli urbà de Torroella, el Ter ha ocupat hectàrees i hectàrees que s'estenen des del curs habitual cap al nucli costaner de l'Estartit. És terreny molt pla ple de canals de reg que han quedat inundats.

L'aigua ha desbordat els conreus de la zona i també els aiguamolls de l'Empordà. També ha obligat a desallotjar 180 persones del càmping Medes i a traslladar la majoria de les caravanes que hi havia a un punt més elevat, terra endins.

 

La plana del Baix Ter, inudada per la crescuda del riu (TV3)

 

La pitjor afectació en aquesta zona ha estat la inundació d'una granja de pollastres: hi han mort 10.000 animals.

La magnitud de l'impacte de temporal Gloria és perfectament visible a la Gola del Ter, on abans de desembocar a la badia de Pals el riu s'eixampla una mica. Aquest divendres, els 3 o 4 metres d'amplada habituals s'han convertit en un curs d'aigua de més 100 metres d'amplada.

 

 

La visió del mar des del cel també evidencia que el Ter ha baixat molt cabalós i ha arrossegat molts sediments: l'aigua al voltant de les illes Medes és de color marró.


Verges, encara pendent del Ter

Set quilòmetres més amunt de Torroella, a Verges, continuen pendents del Ter.

 

 

N'han estat pendents tota la nit, vigilant el cabal del riu i l'estat de la mota, un dic que canalitza el riu.

No n'estaven tan pendents des dels anys vuitanta.

 

Carretera parcialment inundada, a Verges (TV3)

 

Dijous al vespre van detectar esquerdes a la mota, i els veïns han treballat tota la nit per reforçar-ne l'estructura. Això, juntament amb la baixada progressiva del cabal del riu, fa que el perill de trencament ja hagi passat.

A més, els veïns que viuen més a prop del curs de l'aigua els van avisar que no dormissin a les plantes baixes. Dues veïnes expliquen que han dormit poc, i han passat por.

Roser Figueres: "Ens van avisar que no dormissim a la planta baixa, que pugéssim a dalt, perquè teniem el perill que ens entrés l'aigua. Qualsevol dorm! Vigilant l'aigua, si ve o no ve."

Anna Gallart: "Al sofà fent guàrdia, i a anar mirant al carrer, perquè tenim el rec al costat. Teniem por que s'aixequés més el nivell del riu, que empalmés amb el rec i que ens quedés la casa inundada. Per sort no ens ha passat res. Hem dormit poc. I nervis. Per sort, la catàstrofe no ens ha afectat."


A tot Catalunya, el pas del temporal Gloria ha causat quatre morts i un desaparegut, ha arrasat la costa i ha destruït nombrosos conreus i infraestructures. També ha fet caure molts arbres, ha danyat abundant mobiliari urbà i ha afectat nombrosos habitatges.

ARXIVAT A:
Temporal Gloria
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut