Arthur Burton medeix el nivell de l'aigua a la seva finca de Memphis, a Tennessee. (Foto: Reuters)
Arthur Burton medeix el nivell de l'aigua a la seva finca de Memphis, a Tennessee. (Foto: Reuters)
Washington

La crescuda del Mississipí arriba a Memphis amb un nivell rècord de 14,6 metres

El màxim nivell de la crescuda del riu Mississipí s'ha enregistrat a la ciutat nord-americana de Memphis, a Tennessee, on s'han evacuat centenars de famílies quan l'aigua ha assolit els 14,6 metres. El Servei Meteorològic dels Estats Units ha indicat que la cota de la riuada s'ha quedat a pocs centímetres de la màxima registrada el 1937, i que continuarà en aquest nivell durant més de 24 hores.

Actualitzat
A primera hora del matí el cabal del riu estava a 4,22 metres per sobre del nivell que es considera inundació. Centenars de residents, tant de Memphis com de West Memphis, a l'altre costat del riu i a l'estat d'Arkansas, han estat evacuats i allotjats en albergs.

La ciutat està protegida per un sistema de dics construïts després d'una gran inundació que hi va haver el 1927, que va negar més de vuit milions d'hectàrees i va causar la mort de 500 persones. Deu anys després se'n va produir una altra, que va marcar el rècord del nivell de l'aigua fins avui.

Gràcies als dics, la regió està ara més ben preparada per lluitar amb les crescudes del Mississipí, el quart riu més gran del món i el més important d'Amèrica del Nord. El desglaç de les neus a la zona de les fonts del riu i les pluges intenses registrades al llarg del seu curs durant les últimes setmanes s'han combinat per produir una crescuda que nega ciutats i terres agrícoles en centenars de quilòmetres.

La llera principal del Mississipí està tan crescuda que no absorbeix el cabal dels seus afluents, que al seu torn han negat àmplies regions en els estats d'Illinois, Missouri, Arkansas, Tennessee i ha amenaçat amb inundacions Mississipí i Louisiana. En aquest últim estat, el Cos d'Enginyers ha obert parcialment un desguàs que desvia les aigües del Mississipí cap al llac Pontchartrain, al nord de Nova Orleans, alleujant la pressió sobre els dics que protegeixen a aquesta ciutat construïda, en la seva majoria, a un nivell inferior al del llac. L'última vegada que es va obrir aquest desguàs, uns 50 quilòmetres riu amunt de Nova Orleans, va ser durant la inundació del 1927, i la seva obertura, ahir, va ser la desena des que es va completar l'obra, el 1931.
Anar al contingut