Madrid

La creació de la Direcció de Memòria Històrica obre la porta a exhumar Franco

Dependrà del Ministeri de Justícia i el dirigirà Fernando Martínez López

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres crear la Direcció General de Memòria Històrica, que dependrà del Ministeri de Justícia. La dirigirà el catedràtic Fernando Martínez López.

Amb aquest nou departament, que tindrà un cost de 69.407 euros, el govern espanyol vol donar impuls a les iniciatives de la Llei de Memòria Històrica del 2007, que "preveu mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura".

Un dels seus objectius és exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. El govern espanyol ja ha confirmat que l'exhumació es farà de manera imminent, però no ha decidit encara la fórmula jurídica per fer-ho. Tot i que no ha donat una data concreta, previsiblement es farà abans de l'agost. L'executiu espanyol ha dit que continua mantenint converses amb la família Franco, que s'oposa al trasllat de les restes i que és qui haurà de decidir el lloc on, finalment, serà enterrat el dictador.

Fernando Martínez López, catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat d'Andalusia i alcalde d'Almeria entre 1991-1995, és especialista en temes de memòria històrica. Va ser coordinador del mapa de fosses d'Andalusia.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut