Van Gogh va pintar el quadre "Jardí de primavera" el maig de 1884 (Reuters/Marten de Leeuw/Museu de Gronginger)

La covid, una bossa d'Ikea i un detectiu: així s'ha recuperat un valuós quadre de Van Gogh

L'obra està en bon estat, tot i que s'haurà de restaurar pels petits desperfectes que ha patit

RedaccióActualitzat

Un quadre de Van Gogh que va ser robat d'un petit museu holandès l'any 2020 --en ple confinament per la covid-- ha estat, finalment, recuperat. 

La feina de la policia, en coordinació amb la d'un detectiu holandès especialitzat en art, Arthur Brand, ha acabat donant els seus resultats i, tres anys i mig després del furt, l'obra coneguda com "Jardí de primavera", pintada l'any 1884 i valorada en milions d'euros, ha pogut ser retornada en bon estat a la institució que n'és propietària.

En una bossa d'Ikea

Segons ha explicat el mateix detectiu, que té en el seu currículum la recuperació de diverses obres de Dalí o Picasso, entre d'altres, les comunicacions encriptades dels lladres i desxifrades per la policia van revelar que el quadre robat era en mans d'una organització criminal que pretenia utilitzar-lo per reduir les condemnes en cas que els seus membres fossin detinguts.

Gràcies a les investigacions, l'any 2021, un home d'origen francès, Nils M., de 59 anys, que vivia a prop de Laren, va ser condemnat a 8 anys de presó pel robatori. El quadre, però, ja havia canviat de mans i va continuar desaparegut.  

Posteriorment, però, el cas va fer un gir quan un home d'Amsterdam, que assegurava no estar implicat en el robatori, es va posar en contacte amb el detectiu i li va oferir de tornar el quadre a canvi de la total confidencialitat sobre la seva identitat. L'operació, finalment, ha acabat bé, i el ciutadà anònim va entregar a Brand el quadre -de 139 anys- dins d'un coixí i en una bossa d'Ikea.

 

El director del Museu Groningen, Andreas Blühm, s'ha felicitat per la devolució, que ha qualificat de "fantàstica notícia" i ha reconegut la feina del detectiu:

"Brand ha tingut un paper clau per poder tenir novament el quadre".

El museu Singer, d'on va ser robada l'obra de Vincent van Gogh (Reuters/Piroschka van de Wouw)

L'obra havia estat robada el 30 de març del 2020 del Museu Singer, situat a Laren, un poble situat al sud-est d'Amsterdam. Allà hi era exposada, cedida per un altre museu, el de la ciutat de Groningen, al nord-est dels Països Baixos.

A causa del confinament provocat per la pandèmia del coronavirus, el museu estava tancat al públic en aquelles dates, cosa que va ser aprofitada pels lladres per entrar-hi més fàcilment. Tal com va quedar enregistrat per les càmeres de seguretat del museu, un home encaputxat va irrompre a l'interior del recinte rebentant les dues portes d'accés, de vidre, amb un martell.

El quadre és ara en poder del Museu Van Gogh d'Amsterdam, que el restaurarà, ja que s'hi han detectat alguns petits desperfectes.

L'obra pertany a l'època que Van Gogh va passar amb els seus pares a Neuen, al sud dels Països Baixos. El seu pare era predicador protestant, i en aquesta pintura l'artista holandès es va inspirar en els jardins propers a una parròquia.

 

ARXIVAT A:
ArtMuseusPaïsos Baixos
Anar al contingut