La Covid retarda el diagnòstic del càncer i es preveu fins a un 15% més de morts en 5 anys

Creix el nombre de dies que cal esperar per a una prova diagnòstica, dels 96 dies de fa un any fins als 137 actuals

Marc Texidó/Oriol EsteveActualitzat

Els efectes de la pandèmia es van destapant amb el pas dels mesos. La sanitat publica mira de refer-se, però trigarà temps a aconseguir-ho. Aquest 2020, fins al setembre, s'han fet 15.310 operacions per processos oncològics, gairebé 2.601 menys que l'any passat.

El patró es repeteix en totes les especialitats i, en total, els primers nous mesos s'han fet 199.641 operacions, gairebé 75.000 intervencions menys que ara fa un any. O el que és el mateix, cada mes s'han deixat de fer 8.300 operacions.

 

La falta de diagnòstic

Pel que fa al càncer, el principal problema, però, no són les operacions, sinó la falta de diagnòstic. Durant els primers mesos de la pandèmia, a la primavera, molts pacients van deixar de consultar els especialistes per por al contagi de la Covid-19 o directament pel col·lapse que va patir la sanitat, i això ha fet que la detecció de nous casos hagi caigut en picat, com subratlla el doctor Aleix Prat, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic:

"La pandèmia clarament ha afectat el càncer, sobretot l'aspecte principal, la demora de nous diagnòstics de càncer. (...) És a dir, hi ha pacients que tenen càncer i no ho saben."


Només a l'Hospital Clínic, durant els mesos de març i abril el nombre de casos diagnosticats va caure a la meitat. I és que les estadístiques demostren que cada any es detecten un 10% més de nous casos respecte a l'any anterior, i enguany la tendència ha estat a la inversa: al Clínic s'han detectat un 15% menys de casos.

I aquesta situació es repeteix a la majoria de centres de Catalunya. Els experts avisen que una detecció tardana pot provocar els pròxims 5 anys que augmenti la mortalitat per aquestes patologies entre un 5 i un 15%.

Llistes a la baixa però més temps d'espera

Però, a banda dels malalts de càncer, els de la resta de patologies també han patit els efectes de la Covid. Amb les darreres dades publicades pel Departament de Salut, els pacients que al setembre estaven a les llistes d'espera per operar-se van anar a la baixa --en part per la falta de diagnòstics--, però en canvi el temps d'espera ha augmentat.

De mitjana, als hospitals de la xarxa pública de Catalunya un pacient ha d'esperar 171 dies per entrar a quiròfan, mentre que fa un any la mitjana era de 83 dies.

També creix el nombre de dies que cal esperar per a una prova diagnòstica, dels 96 dies de fa un any fins als 137 actuals. En aquest últim cas, però, baixa de 5.000 el nombre de persones que esperen una prova diagnòstica.

 

Els que més han d'esperar són els que han de fer-se una colonoscòpia, fins a 186 dies, seguits dels 168 dies que es triga per a una endoscòpia esofagogàstrica.

Els que menys temps han d'esperar són els que s'han de fer una gammagrafia, però superant els dos mesos de mitjana, 78 dies.

 

ARXIVAT A:
CàncerCovid-19Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut