Un home rep la vacuna de la covid a l'església de St. John, a Londres
Un home rep la vacuna de la covid a l'església de St. John, a Londres (Reuters/Hannah McKay)

La covid provoca un risc de miocarditis almenys quatre vegades superior a les vacunes

Un estudi fet amb més de 38 milions de persones a Anglaterra mostra que la infecció pel coronavirus significa un risc molt més elevat de miocarditis que no pas rebre les vacunes d'AstraZeneca, Pfizer o Moderna

La incidència de miocarditis en persones vacunades contra la covid és molt inferior a la que hi ha en persones que han donat positiu de coronavirus SARS-CoV-2.

Així ho conclou un estudi fet amb més de 38 milions de persones vacunades amb Oxfrd/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech o Moderna a Anglaterra. El treball l'ha encapçalat Julia Hippisley-Cox, de la Universitat d'Oxford, i s'ha publicat aquest dimarts a la revista Nature Medicine.

L'objectiu dels autors era analitzar la incidència d'aquests problemes cardíacs després de l'administració de les vacunes, ja que, segons expliquen, els assaigs clínics no n'havien detectat casos, però tampoc havien permès obtenir resultats estadísticament significatius sobre aquest efecte secundari.

A finals de setembre s'havien administrat a tot el món més de 6.300 milions de dosis de vacunes de la covid. A Anglaterra, entre l'1 de desembre del 2020 i el 24 d'agost el 2021, s'havien vacunat 38.615.491 adults almenys amb una dosi.

Amb les dades del Sistema Nacional d'Immunització i les de mortalitat, hospitalitzacions i proves de SARS-CoV-2 per a tot Anglaterra, els autors han calculat el nombre de casos de miocarditis que excedeixen els que ja es donen forma habitual en la població.


Entre un i deu casos per milió

I els resultats que han obtingut mostren, en primer lloc, que hi va haver un petit increment de casos de miocarditis després de rebre la primera o la segona dosi de vacuna, però no de pericarditis o d'arrítmies cardíaques.

La diferència entre miocarditis i pericarditis és que la primera es refereix a la inflamació del múscul cardíac i la segona a la del pericardi, el teixit que envolta el cor. Els autors recalquen que, si bé la miocarditis pot arribar a ser causa de mort, tots els casos en què s'havia produït després de la vacunació van ser lleus.

Les dades permeten calcular als autors que el nombre de casos de miocarditis que superen els que estadísticament es poden esperar, que és d'entre un i sis per milió fins a 28 dies després de rebre la primera dosi de vacuna. Amb la segona dosi de la vacuna el risc augmentava una mica i es calcula que hi podia haver deu casos per milió.

En canvi, els casos de miocarditis en els 28 dies posteriors a donar positiu per coronavirus eren molts més: 40 per milió.

Diferenciant per vacunes, una primera dosi d'AstraZeneca significava dos casos addicionals de miocarditis per milió de persones, amb Pfizer, un cas, i amb Moderna, sis casos.

Els càlculs de deu casos per milió es refereixen només a una segona dosi de Moderna.


Coincidència amb altres estudis

Els autors també destaquen que el risc de miocarditis era superior en menors de 40 anys, els únics en què es donava aquesta afecció si havien rebut alguna de les vacunes d'ARNm --Pfizer o Moderna.

Els resultats, afegeixen els investigadors, estan d'acord amb els obtinguts amb estudis fets a Israel amb la vacuna de Pizer i als Estats Units amb les dues vacunes d'ARNm.

Aquest estudi anglès, però, no és només el més ampli fet fins ara, sinó també el primer que quantifica el risc d'efectes cardíacs adversos amb aquestes tres vacunes o amb la infecció pel coronavirus.

Els resultats, afegeixen els autors, són rellevants tant per al públic com per als professionals clínics i els gestors polítics.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut