Desfilada de carnaval a Platja d'Aro el 2019

La covid obliga a ajornar carnavals emblemàtics com el de Torelló i Platja d'Aro

De moment, Sitges i Vilanova mantenen les dates, mentre que a Blanes, Tossa, Lloret i Reus s'han suspès per segon any

Actualitzat

La pandèmia obliga a ajornar alguns carnavals previstos per al mes de febrer. Entre els més emblemàtics, el de Platja d'Aro, al Baix Empordà, es trasllada a l'abril i el de Torelló, a Osona, s'ha posposat fins el 26 de març. De moment, Sitges i Vilanova, al Garraf, mantenen els actes previstos.

Les colles de Castell-Platja d'Aro i s'Agaró, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, han decidit ajornar el Carnaval fins al cap de setmana de l'1 d'abril per la situació sanitària. La decisió s'ha pres per evitar "riscos" que posin en perill la salut de les persones i tenint en compte les mesures sanitàries vigents.

Si no hi ha canvis, les rues començaran l'1 d'abril a Sant Feliu, l'endemà continuaran a Platja d'Aro, i el dia 3 serà el torn de Santa Cristina. El tradicional enterrament de la sardina, el 6 d'abril, posarà fi al carnaval, segons la nova programació. En funció de diferents indicadors, s'incorporaran altres activitats al calendari de la festa.

Carnaval de torelló
El Carnaval de Torelló s'ha ajornat fins al març (carnavaltorello.cat)

També al Baix Empordà, a Palamós, el Carnaval es manté en les dates previstes, però només es faran els actes a l'aire lliure. 

Fa uns anys, a l'Escala, a l'Alt Empordà, ja es va decidir fer una edició extraordinària d'estiu de la rua del Carnaval, en format nocturn. Ara, el Carnaval del febrer es traslladarà a aquesta edició, que, possiblement, es farà el cap de setmana de l'11 de juny.

Per contra, els carnavals de Blanes, Tossa de Mar i Lloret, a la Selva, i Reus, al Baix Camp, s'han suspès per segon any consecutiu per la situació sanitària causada per la covid.

 

El carnaval de Torelló, al març

L'organització del Carnaval de Terra Endins de Torelló ha decidit no suspendre sinó ajornar la festa un mes per la situació sanitària i l'alt nivell de contagis de les darreres setmanes. Així doncs, per celebrar la festa amb "la màxima normalitat" caldrà esperar a finals de març. "L'actual moment no ofereix prou garanties per poder celebrar la festa a finals de febrer, com estava previst", han afirmat en un comunicat.

El canvi de dates afectarà tots els actes del Carnaval, que començarà el 24 de març amb el Ritual del Pullassu i acabarà el 30 de març amb l'enterrament de la sardina.

De moment, Sitges i Vilanova, al Garraf, mantenen els seus actes previstos.

La batalla de caramels del carnaval de Vilanova i la Geltrú, el 2019
Els actes del Carnaval de Sitges i Vilanova i la Geltrú es mantenen (ACN/Mar Vila )

 

També s'ajorna el carnaval al Brasil

No només els carnavals a Catalunya, la covid afecta un dels carnavals més importants del món: el del Brasil. Les desfilades dels carnavals de Rio de Janeiro i Sao Paulo del febrer s'han ajornat fins al mes d'abril davant de la nova onada d'infeccions per covid. La nova data prevista és el 21 d'abril. 

El Brasil, el segon país del món més afectat per la pandèmia amb més de 622.000 morts, ha registrat aquesta setmana el rècord d'infeccions,  204.854, en un dia.
"Respectarem el que ens diu la ciència i prendrem mesures equilibrades i adequades per respectar una festa que és la manifestació cultural i popular més gran del Brasil, i que té un impacte molt important sobre l'economia de Rio de Janeiro", ha dit l'alcalde de la ciutat, Edouardo Paes.

La decisió de les autoritats té el suport de les escoles de samba de Rio i Sao Paulo. "Esperem que el 21 d'abril podrem tenir una festa plena d'alegria com exigeix el Carnaval", diu Sideni Carriuolo, president de la lliga d'escoles de samba de Sao Paulo.

Desfilada al Sambòdrom de les escoles de samba 2014
Les desfilades al sambòdrom s'han ajornat fins a l'abril a causa de la covid (Wikimedia Comons/Pedro Kirilos)

"El Carnaval de Rio és l'espectacle més gran que hi ha a la Terra", diu el comunicat de la lliga d'escoles de samba de Rio, "és sinònim d'alegria i encanta a tot el món".

Les escoles de samba que hi ha a cada barri i que tenen fins a 4.000 membres cadascuna, preparen durant tot l'any les desfilades que llueixen davant del jurat del sambòdrom.  

Les entrades per les desfilades, venudes a públic de tot el món, seran vàlides a l'abril

El Carnaval al carrer en aquestes ciutats ja es va anul·lar a principis de gener per la situació sanitària. Al Brasil hi ha un 70% d'una població de 213 milions d'habitants amb dues dosis de la vacuna.

El Carnaval de carrer s'ha suspès a Rio i Sao Paulo (Europa Press/Notimérica)
ARXIVAT A:
Cultura popularCovid-19BrasilCoronavirus
Anar al contingut