La Covid multiplica les iniciatives d'acompanyament en el dol

El suport emocional per als familiars i amics, especialment en aquestes dates de Nadal, pot ser una ajuda a l'hora de viure el procés de dol

Oriol Llach EstrellaActualitzat

Perdre una persona estimada implica un procés de dol que sempre és difícil d'encarar. Aquest 2020, la pandèmia del coronavirus ha provocat prop de 17.000 morts a Catalunya, una circumstància excepcional que, a més, ha suposat una dificultat afegida en el comiat a causa de les restriccions imposades per frenar el contagi.

Els serveis d'acompanyament en el dol s'han multiplicat arreu del territori davant d'un increment accentuat de la necessitat de rebre suport en el procés d'acceptació de la pèrdua.

 

Dins d'aquest procés, viure el primer Nadal amb l'absència d'algú estimat és un obstacle afegit per a les persones que intenten refer la seva vida. En aquest sentit, l'acompanyament en el dol proporciona eines per passar les festes amb el mínim tràngol. Ens apropem a dues iniciatives que aquests dies treballen intensament.

El Servei d'Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central es va fundar l'any 1999. Aquest 2020, arran de la pandèmia, ha tingut un increment del 40% dels seus usuaris. El psicòleg clínic Carles Perarnau n'és el seu coordinador i dirigeix les sessions de grup al Berguedà, el Solsonès, l'Anoia, el Moianès, Osona i el Bages.

"El més important és aprendre a escoltar-se. Identificar quines necessitats tenen. Viure el Nadal com sempre pot suposar un sofriment que no cal viure. Fer un àpat fora de casa o reunir-se, sempre que es pugui, en un escenari diferent del tradicional pot ajudar a passar aquest any especialment difícil. Posteriorment ja arribarà un Nadal més com els d'abans."

 

Mari Tauste va perdre el seu marit a causa del coronavirus l'1 d'abril, en la fase més restrictiva del confinament imposat per l'estat d'alarma. El va veure marxar en ambulància i, un mes més tard, va rebre les cendres a casa. Des del juliol que va un cop per setmana a les sessions del Servei d'Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central i ara es prepara per entomar les festes més difícils que ha viscut mai.

"M'ajuda molt venir aquí. Hi ha dies que potser et trobes malament i penses a veure si arriba el dimecres i remuntem una mica. Els meus fills també m'han ajudat molt. Ara per Nadal m'insisteixen dient que el papa era molt alegre i que hagués volgut que celebréssim les festes com sempre. Si fos per mi, no faria res, però ho faré pels meus fills i les meves netes."

 

L'Antoni Pau va poder-se acomiadar de la seva dona perquè va morir, per Covid-19, a finals d'abril, quan es van aplicar les primeres mesures de desescalada. Fa tot just un mes que s'ha incorporat en un dels grups de la Catalunya Central i ha trobat un suport més enllà del seu entorn que li permet verbalitzar i compartir les emocions. Ara, amb el Nadal a tocar, mira d'afrontar un nou escull en el seu procés d'acceptar la pèrdua de la seva dona.

"Ara venen dates que no ajuden. Intentaré passar-les amb les filles, amb els nets i amb els gendres. Volem estar junts però sempre vas a parar al mateix lloc, falta la persona. Fins ara estic veient que venir a aquestes sessions em va bé. Estic animat i tinc ganes de continuar."

 

A Barcelona, un nou servei de suport al dol

Un altre cas és el de la capital catalana on, per la seva densitat de població, és un dels llocs amb més afectació per la pandèmia. Des de començaments de novembre, l'Ajuntament i el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya ofereixen sessions de grup en equipaments municipals per apropar el suport en el dol.

Begoña Elizalde, coordinadora del grup de treball de dol i pèrdues del Col·legi de Psicòlegs, porta algunes d'aquestes sessions i dirigeix l'equip de professionals que acompanyen els usuaris d'aquest nou servei.

"Volíem donar un espai on la gent trobi el caliu que necessita. Volíem treure el dol del context clínic, treure'l dels CAP. El dol no és cap malaltia, és un procés de la vida. Estem fent una prova pilot en tres biblioteques en tres barris diferents de Barcelona, on fem aquestes sessions."

Sobre les festes en particular, Begoña Elizalde creu que les restriccions, fruit del risc de contagi, poden ser un element favorable de cara viure amb més facilitat un procés de dol arran de la pèrdua d'una persona estimada per la Covid-19.

"Aquest Nadal és tan distòpic que hi haurà moltes coses que habitualment fèiem i ara no podrem fer. No quedarà tan evident l'absència en un sentit físic. Si ens reunim per videoconferència o ens trobem, per exemple, per berenar en un parc o bé en diferents habitacions d'una mateixa casa, no veurem tant el buit i el sentiment de pèrdua podria quedar més diluït."

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut