La Covid ha augmentat els problemes en embarassos i parts, sobretot en països menys rics
La pandèmia ha alterat l'atenció durant l'embaràs (Pixabay)

La Covid ha augmentat els problemes en embarassos i parts, sobretot en països menys rics

Estudis fets en 17 països mostren un augment de fetus nascuts morts, de mortalitat de la mare durant l'embaràs o el part i de cirurgia per embarassos fora de l'úter

Xavier DuranActualitzat

Les probabilitats que un fetus neixi mort van augmentar un 28% durant la pandèmia en relació amb la xifra d'abans de la Covid-19. I la mortalitat de la mare durant l'embaràs o el part s'ha incrementat al voltant d'un terç.

Aquesta és una de les conclusions d'una anàlisi de 40 estudis que proporcionen dades de 17 països, tant d'ingressos mitjans i baixos com d'ingressos alts.

L'anàlisi, publicat a The Lancet Global Health, mostra grans diferències entre països de nivell socioeconòmic diferent, si bé l'augment s'ha observat a tot arreu.

Un equip internacional, dirigit per la doctora Asma Khalil, de la Universitat de St. George de Londres, va revisar 40 estudis publicats entre l'1 de gener del 2020 i el 8 de gener del 2021, que, en conjunt, contenen dades de més de sis milions d'embarassos.

Tots comparaven xifres d'abans i de després de l'inici de la pandèmia, però se'n van excloure els que se centraven només en dones infectades amb el SARS-CoV-2.

Els estudis també revelen un empitjorament de la salut mental de les dones durant la pandèmia. Dels 10 estudis que incloïen aquesta qüestió, sis revelaven augment de depressió postnatal, ansietat maternal o tots dos trastorns.


Empitjorament de l'atenció sanitària

El fet que els resultats siguin pitjors en països amb ingressos baixos o mitjans porta els autors a reclamar accions immediates per fer la maternitat més segura a tot el món.

La hipòtesi que els resultats tenen a veure amb una disminució de consultes de les embarassades per por d'infectar-se amb el SARS-CoV-2 té el suport d'algunes dades concretes.

Així, tres estudis revelen que l'ús de cirurgia per tractar embarassos ectòpics –els que es produeixen for a de l'úter— va augmentar sis vegades en relació amb les dades anteriors a la pandèmia. Com que aquests embarassos es poden tractar sense cirurgia si es descobreixen aviat, això suggereix que moltes dones van retardar la demanda de seguiment mèdic de l'embaràs.

Pel que fa a la mort de la dona durant l'embaràs o el part, un estudi fet a Mèxic i un altre fet a l'Índia mostra que el risc va créixer més d'un terç.

Tot això fa recalcar a la directora de l'estudi, Asma Khalil, que la suspensió de serveis o els confinaments han comportat problemes de salut que van més enllà de les morts i malalties causades pel virus:

"Queda clar amb el nostre i altres estudis que la disrupció causada per la pandèmia ha comportat morts evitables de mares i de nadons, especialment en països d'ingressos baixos i mitjans. Per això urgim els dirigents i els líders de l'atenció sanitària que prioritzin una atenció a la maternitat segura, accessible i equitativa, com a part de la resposta estratègica  a la pandèmia i a les seves seqüeles, per reduir els resultats adversos dels embarassos a tot el món."


 

Oportunitat per aprendre

L'estudi no ha trobat diferències en la probabilitat d'un part prematur abans i després de la pandèmia en països d'ingressos baixos o mitjans, però les dades semblen indicar que en països d'ingressos elevats aquests parts abans de termini es van reduir al voltant d'un 10%. Podria ser, diuen els autors, que els canvis de comportament haguessin induït un nombre menor de parts prematurs espontanis.

Per a un altre dels autors, Erkan Kalafat, de la Universitat Koc, a Turquia, això representa una oportunitat sense precedents per planificar una atenció a la maternitat inclusiva i justa a tot arreu:

"Una oportunitat d'aprenentatge com aquesta ha de servir per investigar els mecanismes que han dut a la reducció aparent de parts prematurs observada en països d'alts ingressos durant la pandèmia, amb vista a identificar noves intervencions preventives que podrien beneficiar potencialment les dones de tot el món."

En un comentari publicat a la mateixa revista, Jogender Kumar, de l'Institut per a Postgraduats d'Educació i Recerca Mèdiques de l'Índia, ressalta que en els països amb pocs recursos fins i tot en condicions normals és tot un repte proporcionar atenció adequada en revisions prenatals, emergències obstètriques i atenció als parts i les mares.

La pandèmia de Covid-19, afegeix, "ha ampliat aquesta esquerda i ha exposat diverses llacunes en els sistemes de salut de tot el món, però especialment en els països d'ingressos baixos i mitjans".

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut