Les persones que superen la Covid mantenen les defenses activades durant mesos
L'estudi s'ha fet amb pacients amb diferent nivell de gravetat (EFE/Alberto Estévez)

La Covid, gràfic a gràfic: la velocitat de contagi augmenta i es mantenen les mesures

Salut demana "més prudència que mai" i Protecció Civil remarca que "el confinament comarcal es manté", amb l'excepció dels desplaçaments amb el grup de convivència

Juli Rodés AlmerActualitzat

A les portes del primer cap de setmana en què es permeten els desplaçaments per tot Catalunya des de Nadal, el govern reitera la importància de mantenir les mesures de prevenció de contagis i fa una crida a no convertir aquest augment de la mobilitat en un augment de la interacció social.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut alertar que "alguns indicadors s'estanquen i, fins i tot, pugen lleugerament".

"Per això, avui demanem més prudència que mai", ha dit.

Malgrat tot, i sobre la possibilitat d'aplicar noves restriccions, Vergés ha volgut deixar clar que "la voluntat és de mantenir les mesures" actuals, que van entrar en vigor aquest dilluns, fins al diumenge 28, com està previst, i "més enllà".

Ha defensat que "fer-ho possible depèn de totes i tots":

"Hem d'aconseguir que aquest estancament no es converteixi en l'inici d'una onada que posaria en risc el sistema de salut. Creiem que és possible."


Sortir de la comarca, una excepció

El govern dona per fet que, sobretot a partir d'aquest cap de setmana, la mobilitat augmentarà de manera destacada.

Tant des de Salut com des d'Interior s'ha volgut posar l'accent en el fet que només es pot trencar el confinament comarcal per moure's amb la bombolla de convivència.

Vergés ha demanat evitar activitats que suposen un risc de contagi, com fer àpats amb persones de fora el grup de convivència.

I ha remarcat: "Si hi hagués un rebrot, començaria amb les UCI més plenes que a l'inici d'aquesta tercera onada".

Des d'aquesta setmana està permesa la mobilitat per tot Catalunya, amb la bombolla de convivència (EFE / Ramon Gabriel)


En el mateix sentit, Adrià Comella, director del CatSalut, ha volgut donar "un missatge clar de molt de seny, de molta prudència en les nostres relacions els pròxims dies", per evitar un augment de la pressió hospitalària.

Des d'Interior, el conseller Miquel Sàmper ha explicat que des de dilluns ja s'ha notat un augment de la mobilitat, i ha alertat que "hi ha la percepció errònia que no hi ha cap confinament".

"El confinament comarcal hi és, amb l'excepció de la bombolla", ha dit Sàmper, que ha afegit que la bombolla "no s'hauria de trencar mai".

Encara des d'Interior, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha estat més taxatiu.

"Volem destacar el missatge que el confinament comarcal es manté, amb la diferència que s'hi afegeix la mobilitat de les persones que conviuen en un mateix domicili."


Ha aclarit que es poden mantenir trobades amb altres bombolles, però sempre que es mantinguin les mesures de mascareta, distància, etc.

I que, per exemple, "no podem anar a viure a casa d'un altre, ni compartir un allotjament turístic" amb una altra bombolla.

"Tota mobilitat fora de la comarca ha d'estar justificada", ha afegit Delgado.


400 controls diaris

Per mirar de vigilar que es compleixi la normativa de desplaçaments, Sàmper ha explicat que es mantenen els controls dinàmics que ja es fan a Catalunya, uns 400 diaris.

"El missatge és: hi haurà controls dinàmics i aquell que sigui aturat haurà d'acreditar que la mobilitat està tenint lloc en el marc de la bombolla de convivència."


Si no és així, ha afegit el conseller d'Interior, "es convidarà aquesta família a tornar a casa seva i se n'hi anirà amb la sanció corresponent per haver incomplert una normativa de caràcter administratiu".


Les dades empitjoren

Les dades avalen la petició de màxima prudència, perquè la millora dels indicadors epidemiològics fins diumenge passat, tan lenta que gairebé era una estabilització, s'ha aturat aquest dimarts, i han començat a empitjorar una altra vegada.

La velocitat de propagació està per sota de l'1 des d'aquest març, i des del dia 3 s'havia mantingut en 0,92 i 0,93.

 


Des d'aquest dimarts, però, ha tornat a enfilar-se, i ja està a 0,99, que a la pràctica és com estar a una Rt d'1.

La velocitat de propagació indica a quantes persones, de mitjana, contagia cada persona amb Covid-19. Una Rt superior a 1 vol dir que l'epidèmia està en expansió.

UCI de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (EFE / Quique García)


També ha tornat a pujar, aquest dimarts, l'índex de creixement potencial de l'epidèmia (EPG), més conegut com a risc de rebrot. En tres dies ha sumat 13 punts, i ha passat de 177 a 190.

Un EPG de més de 100 punts es considera un risc alt. Ara mateix està més a prop dels 200 punts, el llindar del risc molt alt.

 


Aquest dijous, a més, ha pujat per primera vegada en dos mesos la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants. Estava estancada en els 193 casos i s'hi manté, però ha pujat gairebé mig punt.

La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants no havia pujat des de mitjans de gener, quan va superar els 700 casos.


Menys defuncions

Aquest dijous, d'altra banda, s'han notificat 1.637 nous contagis. Des del principi de la pandèmia, a Catalunya es té constància que s'han contagiat de Covid-19 fins a 579.529 persones.

 


La setmana del 8 al 14 de març, l'última de la qual es tenen dades completes, és la primera amb menys de 1.000 casos diaris des de la primera quinzena de setembre, fa mig any.

 


Pel que fa a les defuncions, en les últimes vint-i-quatre hores se n'han notificat 30, xifra que eleva a 21.087 les víctimes mortals de la pandèmia.


La pressió hospitalària baixa a poc a poc

Les dades sobre la situació assistencial sí que mantenen, ara per ara, la tendència de millora, però molt a poc a poc.

La diferència de les dades hospitalàries respecte a les dades epidemiològiques s'explica perquè els ingressos hospitalaris acostumen a fer-se una setmana o dues després de declarar-se el contagi.

De tota manera, però, han sofert algunes oscil·lacions i cal veure com evolucionen.

 


Aquest dijous als hospitals de Catalunya hi ha 1.409 pacients Covid, dels quals, per segon dia consecutiu, 423 són malalts crítics que ocupen llits d'UCI.

Una xifra que Comella ha qualificat de "volum de crítics molt elevat", abans de recordar que en cada onada s'ha mantingut un patró de creixement d'uns 400 llits d'UCI més, cosa que, ara mateix, voldria dir passar a tenir més de 800 pacients Covid crítics, que s'han d'afegir al gairebé mig miler més d'altres malalties.

 


Més de 940.000 persones vacunades

Pel que fa a la campanya de vacunació, a Catalunya ja hi ha 289.635 persones vacunades completament, perquè han rebut les dues dosis. A més, hi ha 656.587 persones que ja tenen un cert grau de protecció contra la Covid-19 perquè els ha estat administrada la primera dosi.

 


Aquest dimecres, la consellera de Salut, Alba Vergés, ja es mostrava preocupada per l'"estancament" de les dades i remarcava la necessitat de no abaixar la guàrdia:

"El missatge és exactament el mateix: tot allò que no sigui amb la nostra pròpia bombolla ha de ser extremadament curós, amb totes les mesures de prevenció."

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut