La Covid fa caure un 20% la facturació als comerços i la meitat no ha rebut cap ajut

Un informe de Comertia assegura que el cop ha estat més fort en els establiments de moda i restauració

L'Associació Comertia, que agrupa al voltant de 4.000 establiments catalans de venda al detall, ha fet balanç d'un any de pandèmia. Un estudi entre els seus membres ha servit per avaluar els danys causats per la Covid-19.

La primera que se n'extreu és que respecte al 2019 la facturació dels seus associats va caure més d'un 20%.

El descens de vendes ha acabat provocant un saldo negatiu entre noves obertures i tancament de negocis. Per cada 5 establiments nous, se n'han tancat més de 8 durant el 2020.

Els comerciants es queixen dels ajuts rebuts des de les administracions públiques. Segons les seves dades, només el 56% dels seus associats se n'han beneficiat d'alguna manera.

 

Les que han rebut ajudes ho han fet amb un import d'entre 20.000 i 30.000 euros, una suma que des de Comertia consideren "poc proporcional" ja que el volum principal de les pèrdues, diuen, se situa entre 1 i 5 milions d'euros.

El 90% dels comerços adherits a l'Associació Catalana de Venda al Detall asseguren que han perdut facturació.

La moda i, sobretot, la restauració, s'han endut el pitjor cop del teixit comercial. Per estimular la demanda es reclama la recuperació de l'horari de sopar i la reobertura dels restaurants dels centres comercials, que estan tancats des de l'octubre.

"Una vegada està demostrat que ni els treballadors ni els clients s'han contagiat de forma substancial, és a dir, que l'índex de contagi en aquests establiments és inferior a la mitjana, no té cap mena de sentit continuar prorrogant aquestes mesures", defensa el president de Comertia, David Sánchez.

(Europa Press / David Zorrakino)

Als centres comercials, els problemes s'acumulen. Comertia denuncia que el 70% de les botigues d'aquests espais no han arribat a un acord amb els propietaris perquè els rebaixin el lloguer i han hagut d'emprendre accions judicials per aconseguir-ho.

La majoria dels empresaris, un 68,3%, creu que no recuperarà l'activitat fins al 2022 o fins i tot més enllà, mentre que el 19,5% preveu que es recuperarà aquest any i el 12,2% reconeix que no s'han vist afectats.

Per aquest motiu, des de Comertia demanen als governs "ajudes directes, impostos reduïts de forma temporal i la prolongació dels ERTO". Sánchez afegeix: "O injectem diners o destruirem empreses".

De tota manera, l'estudi comença a mostrar els primers brots verds el mes de març. Les vendes s'han disparat prop d'un 88% respecte al març de l'any passat. La xifra era previsible perquè es partia del tancament total, excepte els serveis essencials.

La normalitat, però, no ha tornat al sector, que té una retallada del 8% de les vendes respecte a un any normal com va ser el 2019.

ARXIVAT A:
ComerçCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut