La corba de la Covid comença a desaccelerar-se amb un índex de contagi pròxim a 1

A Lleida, l'Hospital Arnau de Vilanova desmuntarà la carpa on es feia el triatge de malalts Covid

RedaccióActualitzat

La corba epidemiològica de la Covid-19 comença a desaccelerar-se a poc a poc. El risc de rebrot a Catalunya ha baixat lleugerament, però encara es manté en la franja alta. En l'últim període de set dies, la taxa de contagi s'ha reduït de l'1,56 a l'1,10. És a dir que, ara, un positiu de coronavirus ja només contagia una persona. La reducció d'aquesta taxa és molt important, ja que l'epidèmia creix quan és superior a 1.

 

 

En els punts calents de les restriccions, la caiguda de la taxa de contagis és encara més evident. Per regió sanitària, a Lleida, aquest índex està a 0,74 i a Barcelona, a 1,22, la meitat que fa dues setmanes, segons les dades que recull el nou portal sobre el coronavirus de la Generalitat: dadescovid.cat.

 

Un altre punt que demostra que la corba està descendent és el nombre de casos positius en relació amb les proves PCR fetes. Ara, un 7,9% de les persones testades donen positiu, per sota del 10% de la setmana anterior.

A més, cada cop es fan més proves. Per exemple, entre el 8 i el 14 de juliol se'n van fer gairebé 44.000 i només un 8,14 per cent van ser positives. En canvi, aquesta última setmana la xifra de testos pràcticament s'ha doblat. A finals de març i principis d'abril, en el moment més dur de la pandèmia, el nombre de testos era menor -amb prou feines arribava als 5.000 diaris- i el percentatge de positius era superior al 40%. Això vol dir que la capacitat de detecció és cada vegada més gran i que també s'estan trobant molts asimptomàtics.

 

 

Tot i aquestes bones perspectives, la situació és molt preocupant en algunes zones de Catalunya. Per exemple, a l'Alt Empordà o a Amposta, on el risc de rebrot és altíssim, per sobre de 300, quan per sobre de 200 és molt alt.

Als hospitals catalans hi ha ara mateix 534 persones ingressades per Covid-19 i, d'aquestes, 98 són a l'UCI.

Els ingressos han anat creixent setmana a setmana, tant a planta com a les UCI. Però els hospitals, en general, estan força tranquils, i la situació està molt lluny dels més de 1.500 ingressats a l'UCI que hi va haver al pic de l'epidèmia.

Un dels llocs on s'ha fet més evident aquesta tímida millora és a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Tant és així que aquest cap de setmana es desmuntarà l'hospital de campanya, muntat pel SEM a principis de juliol.


Mapa interactiu: Índex de risc de brot per municipi


Majoria de joves

La nova web de dades del govern mostra que la incidència del coronavirus es dona cada cop en persones més joves, en comparació amb el primer episodi de la pandèmia entre març i maig. La mitjana d'edat de les persones que dona positiu als tests és de 37 anys. Aquesta xifra es deu, en part, a l'augment de proves PCR que s'estan fent.

 

483 brots a Espanya

A Espanya hi ha 483 brots actius de Covid-19, amb xifres de nous contagis al nivell de finals d'abril. Aragó, amb 511 casos nous divendres, és la comunitat amb l'índex més alt de contagis. Madrid és la segona comunitat amb més casos nous.

Al País Valencià es multipliquen els controls en les zones de lleure, a la capital valenciana i altres poblacions. S'estan fent centenars de proves a clients i treballadors de tres discoteques de València on s'han detectat casos de Covid-19. Les associacions de veïns han alertat que van creixent els grups que es reuneixen per fer "botellón" en diversos barris de la capital. Al llarg de juliol, hi ha hagut 43 brots a la comunitat, amb un nombre més alt de casos a Valencià i Elx. A Gandia, els locals d'oci podran tornar a obrir avui després de dues setmanes i amb una millora de la situació.

A Bilbao s'han fet centenars de proves PCR que han localitzat més de dotze positius entre les persones que van estar en una discoteca. L'Ertzaintza manté dispositius de vigilància per fer complir les mesures que afecten els horaris i aforament dels locals d'oci nocturn i l'ús de mascaretes.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut