La corba de la cinquena onada, a punt de doblegar-se segons els models matemàtics

Els experts del BIOCOMSC calculen que es podria arribar al pic de persones hospitalitzades aquest cap de setmana

RedaccióActualitzat

Els indicadors de la cinquena onada tendeixen a estabilitzar-se i en els pròximes dies podrien donar bones notícies. Aquest dissabte ja es va registrar un descens a les UCI que feia dies que no es veia, però diumenge aquesta xifra ha tornat a pujar. Els experts calculen que estem a prop del pic de la cinquena onada.

El grup de recerca de la Universitat Politècnica que analitza les dades de la pandèmia - el BIOCOMSC - creu que aquest cap de setmana podríem estar vivint el punt màxim de persones hospitalitzades en aquesta onada. La corba es començaria a doblegar al llarg de la setmana vinent.

En el cas de les UCI, la predicció és més complicada perquè, tal com explica Enric Álvarez Lacalle, investigador del BIOCOMSC, depèn més de si els nous contagis afecten persones vacunades o no. Entre persones vacunades el risc d'hospitalització o de malaltia greu decau molt.

Per sota dels mil casos

Els indicadors de la pandèmia també apunten a aquesta estabilització, prèvia a la baixada de la corba. La incidència acumulada torna a estar per sota dels 1.000 casos per cada 100.000 habitants. És una dada positiva, però encara està lluny del control de la pandèmia, que se situa en els 250 casos per cada 100.000 habitants.

La velocitat de reproducció de la malaltia també va a la baixa. Ara és de 0,78.

El risc de rebrot disminueix 58 punts, fins als 727.


La vacunació, amb hores lliures

Pel que fa a la vacunació, observem que prop del 58% de la població catalana ja té la pauta completa. Això són més de quatre milions i mig de persones. Un 64,5% dels catalans porten almenys una dosi.

Una circumstància que s'estan trobant ara als centres de vacunació és que tenen cites lliures, cosa que no havia passat mai. Ho atribueixen a l'arribada de l'estiu, però demanen a tothom que no s'hagi vacunat que no ho deixi per a més endavant.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut