La COP25 aprova finalment un document que demana més urgència i ambició
La presidenta de la COP25, Carolina Schmidt, durant la sessió de diumenge (Reuters/Nacho Doce)

La COP25 aprova per esgotament un document que demana més urgència i ambició

Es tracta d'una declaració d'intencions amb poca concreció

Xavier DuranActualitzat

El document final de consens de la Conferència de les Parts sobre Canvi Climàtic (COP25) ha estat aprovat. Fins a l'últim moment hi ha hagut debat sobre un dels punts, referit al paper dels oceans i els ecosistemes costaners, però el Brasil ha acceptat incloure aquest article, que havia demanat eliminar.

Ha estat després de les intervencions dels representants de Tuvalu i Belize, dos dels països més amenaçats per l'escalfament global, que el delegat del Brasil ha dit que "per respecte" a aquests dos territoris acceptava la inclusió de l'article.

L'article 30 diu, textualment, el següent:

"Elogiar els esforços del president de la Conferència de les Parts en la seva vint-i-cinquena sessió per recalcar la importància de l'oceà, inclòs com a part integral del sistema climàtic de la Terra i per assegurar la integritat de l'oceà i els ecosistemes costaners en el context del canvi climàtic."


Els països signants comencen el document declarant-se conscients "dels esforços i les preocupacions de la societat civil, en particular del jovent i dels pobles indígenes, per cridar a una acció climàtica més urgent i ambiciosa".

També expressa diverses vegades la seva "preocupació" per la crisi climàtica i reconeix que les accions són més efectives "si es basen en la millor ciència disponible i contínuament reavaluada a la llum de noves troballes". També afirma que "reemfatitza amb greu preocupació" la urgent necessitat de corregir la significativa diferència entre els efectes de les retallades fetes i la progressió de les emissions".

La reunió prossegueix amb la discussió d'altres documents que han de concretar algunes d'aquestes accions.

Més ambició i més velocitat

El representant del Regne Unit, que organitzarà el novembre de l'any vinent la COP26, ha intervingut afirmant que treballaran per reforçar "l'ambició col·lectiva i fer front al canvi climàtic". També ha dit que la COP ha de reflectir la urgència "del que diu la ciència i les veus dels que ens diuen que avancem i que ho fem més de pressa" i que cal treballar tots junts per "descarbonitzar les nostres economies i adaptar-nos a l'impacte del canvi climàtic".

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut