Una parella conversa en una de les muntanyes que envolta el Caire, un dia de molta contaminació (Reuters)
El Caire és una de les ciutats on mor més gent a causa de la contaminació de l'aire (Reuters)

La contaminació va provocar nou milions de morts a tot el món l'any 2015

La contaminació de l'aire és el principal factor i es vincula a 6,5 ​​milions de morts, mentre que la contaminació de l'aigua hauria causat 1,8 milions de morts

RedaccióActualitzat

Un de cada sis morts a tot el món l'any 2015 van ser deguts a la contaminació, segons un informe de la Comissió Lancet sobre contaminació i salut. La majoria d'aquestes morts són degudes a malalties no transmissibles, com ara cardiopaties, vessaments cerebrals, càncers de pulmó i malalties pulmonars obstructives cròniques, malalties gastrointestinals i infeccions parasitàries.

La contaminació de l'aire és el principal factor desencadenant i es vincula a 6,5 ​​milions de morts, mentre que la contaminació de l'aigua hauria causat 1,8 milions de morts. El tercer factor seria la contaminació relacionada amb el lloc de treball, inclosa l'exposició a toxines i carcinògens, amb 0,8 milions de morts. Finalment, la contaminació per plom s'associa a 0.5 milions de morts.

Els efectes addicionals causats per altres formes de contaminació del sòl,  com ara metalls pesants diferents del plom, o altres productes químics, no són investigats adequadament i no s'inclouen en l'estudi. Per això, els investigadors pensen que aquestes xifres subestimen la veritable càrrega de les malalties i morts relacionades amb la contaminació.

La contaminació afecta de manera desproporcionada als pobres i marginats en tots els països del món. Els autors sostenen que la injustícia mediambiental sovint viola els drets humans de les persones menys afavorides.

La gran majoria d'aquestes morts es produeixen en països amb uns nivells d'ingressos baixos i mitjans, però sobretot en països en vies de ràpida industrialització, com l'Índia, Pakistan, Xina, Bangladesh, Madagascar i Kènia, on un de cada quatre morts són per contaminació. Els països més castigats el 2015 van ser l'Índia, amb 2,5 milions de morts, i la Xina, amb 1,8 milions de víctimes.

L'estudi també avalua les pèrdues econòmiques derivades dels efectes de la contaminació en la salut, amb una estimació de més de 4,6 bilions de dòlars americans cada any, el que equival al 6,2% de la producció econòmica mundial. L'informe no inclou els costos relacionats amb el dany ambiental causat per la contaminació.

La Comissió Lancet sobre Contaminació i Salut és un projecte de dos anys que ha implicat més de 40 autors internacionals de salut i medi ambient i que ha utilitzat dades de l'estudi Global Burden of Disease. Per primera vegada s'han reunit estimacions globals dels efectes de la contaminació sobre la salut.

 

Anar al contingut