La contaminació del trànsit de l'àrea metropolitana arriba fins al parc del Montseny

Les substàncies contaminants poden alterar greument processos ecològics, com la pol·linització o el creixement de les plantes

Cori CaleroActualitzat

La contaminació del trànsit de Barcelona i l'àrea metropolitana arriba fins al Parc Natural del Montseny. Ho conclou un estudi del CSIC i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Els boscos del Montseny són el paratge perfecte per estudiar els compostos volàtils naturals que emeten plantes i animals.

En aquesta estació, els científics que analitzen segon a segon l'aire gràcies a diversos aparells hi van trobar concentracions de contaminació pròpies d'una gran ciutat.

 

Els compostos identificats procedeixen de diverses fonts i hi inclouen majoritàriament elements d'origen natural, però s'hi ha descobert una gran presència de components derivats de l'activitat humana, principalment de la crema de combustibles a Barcelona.

Ana María Yáñez, ambientòloga i investigadora d'IDAEA-CSIC i autora de l'estudi, alerta que aquestes molècules d'origen antropogènic "poden alterar l'equilibri climàtic ecològic i natural" de la zona, afavorint la producció d'ozó i aerosols:

"No pensàvem que això passaria. Vam veure com aquests contaminants també s'observaven a un metre i mig d'alçada del terra, dins del bosc del Montseny."

I d'on prové aquesta contaminació? Doncs del trànsit i la indústria de Barcelona i l'àrea metropolitana.

 

Segons l'estudi, aquestes molècules contaminants, procedents de Barcelona i transportades més de 50 quilòmetres fins al Montseny per les brises marines, alteren la composició química atmosfèrica al barrejar-se amb els compostos orgànics volàtils que emeten els boscos de la zona de forma natural.

"Per les brises marines que fan que per la conca del Besòs vingui tot l'aire de Barcelona i es canalitzi cap aquí."

"Aquí el que mesurem són diversos compostos a la vegada i hi ha alguns compostos naturals i també d'altres emesos per l'home que són contaminants com el toluè, que prové de les emissions del trànsit, cancerígen."

Aquesta contaminació afecta les persones però també altera greument processos ecològics, com la pol·linització o el creixement de les plantes, que poden anar matant un bosc a poc a poc.

 

Les mostres recollides, on s'ha trobat una quantitat important de partícules contaminants, s'han agafat en una remota zona de la reserva de la biosfera del Montseny, en un punt molt allunyat de qualsevol carretera, nucli habitat o dels llocs d'afluència de visitants.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut