Fins a quin punt el confinament està reduïnt la contaminació?
La contaminació pels vehicles pot empitjorar l'impacte del coronavirus (Reuters/Marco Bello)

La contaminació atmosfèrica pot incrementar un 15% la mortalitat per Covid-19

Investigadors nord-americans han relacionat el nombre de morts i els nivells de partícules en uns 3.000 comtats dels Estats Units

Xavier DuranActualitzat

La contaminació atmosfèrica per partícules està associada a un increment en el risc de mort per Covid-19. Així ho conclou un estudi pendent de revisió i publicat a la web MedRxiv.

L'estudi ha estat duta a terme per investigadors de l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard, encapçalats per Xiao Wu. Es tracta del primer estudi que abasta tot Estats Units per estimar la relació entre l'exposició a partícules PM2.5 I les morts per Covid-19.

Els autors partien del supòsit que la majoria de condicions que incrementen el risc de mort per Covid-19 són les mateixes que augmenten el risc de mort per altres malalties.

Per posar a prova la hipòtesi, van mesurar les concentracions de les partícules fines, les PM2.5, que tenen menys de 2,5 mil·lèsimes de mil·límetre de diàmetre i poden entrar fàcilment als pulmons.

 

Van mesurar les concentracions a uns 3.000 comtats, que acullen el 98% de la població total. Després les van relacionar amb les morts per Covid-19 a cadascun.

Un cop ajustats els resultats per diversos factors, com la població, el nombre de llits hospitalaris o la meteorologia, van deduir que l'increment d'un microgram per metre cúbic en la concentració de PM2.5 estava associada amb un 15% d'augment en la mortalitat per Covid-19.

En un estudi anterior, fet amb 60 milions d'americans, el mateix equip havia calculat que aquest increment en la concentració estava associat a un 0,73% d'increment en la mortalitat per qualsevol causa.

Així, en relació amb aquesta xifra, en el cas de la Covid-19, el mateix augment en la concentració fa pujar 20 vegades més la mortalitat.

 

El confinament ha fet baixar temporalment el trànsit i la contaminació a Nova York (Reuters)

 

Una amenaça al sistema de salut

Els resultats, afirmen, concorden amb la relació coneguda entre les partícules PM2.5 i la mortalitat per malalties cardiovasculars o respiratòries.

També concorden amb els estudis que havien descobert el paper de la contaminació en l'augment de la mortalitat pel brot de SARS –Síndrome Respiratòria Aguda Greu- que es va produir el 2003. Els coronavirus SARS i SARS-CoV-2 estan emparentats.

Les projeccions científiques pronostiquen que el SARS-CoV-2 pot produir entre 100.000 i 240.000 morts als Estats Units. Per això, els autors d'aquest estudi creuen que, sense reduir els nivells de contaminació, es pot incrementar el percentatge de mortalitat per Covid-19 i les hospitalitzacions i carregar de manera excessiva el sistema de salut.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científicaContaminacióMedi ambient
Anar al contingut