Imatge d'Oxford Street, a Londres
Imatge d'Oxford Street, a Londres

La contaminació anul·la els beneficis de l'exercici físic per a la gent gran

En l'estudi s'han comparat Oxford Street i el Hyde Park

Xavier DuranActualitzat

Caminar és bo per a la salut, sempre que no es faci per llocs amb elevada contaminació. Un estudi publicat a la revista "The Lancet" assenyala que fins i tot exposicions breus a contaminants eliminen els beneficis de l'exercici en adults de 60 anys o més.

L'estudi, codirigit per Rudy Sinharay, del Centre de Medi Ambient i Salut de l'Imperial College de Londres, i Jicheng Gong, de la Facultat de Ciències Ambientals i Enginyeria de la Universitat de Pequín, s'ha fet amb 119 adults pertanyents a tres grups: 40 voluntaris sans, 40 persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (COPD) i 39 persones amb malaltia cardíaca isquèmica.

Una part dels adults van caminar dues hores per la part final d'Oxford Street, a Londres, per on només poden passar autobusos i taxis amb motor dièsel, i l'altra part va fer-ho per una zona lliure de trànsit al costat de Hyde Park. Durant els dotze mesos anteriors s'havien abstingut de fumar, però continuaven prenent, si era el cas, la seva medicació. Durant la prova es van mesurar els nivells de contaminants a cada lloc.

Segons els resultats, la contaminació estava associada amb rigidesa de les artèries i amb disminució de la funció pulmonar, sobretot en persones que patien COPD. Els participants sans que van caminar per Hyde Park van millorar la capacitat pulmonar i la flexibilitat de les artèries, efectes que es mantenien al cap de 26 hores. Però els que van anar per Oxford Street van experimentar una millora molt menor i transitòria de la capacitat pulmonar i un empitjorament en la rigidesa de les artèries.

Entre les persones amb malalties, es van observar símptomes d'empitjorament, que es van relacionar amb els nivells de sutge i de partícules ultrafines, produïdes quan s'utilitzen combustibles fòssils, sobretot gasoil. També s'ha vist que entre els malalts de cor que prenien medicació, la contaminació tenia un efecte negatiu molt menor.

Per a Kian Fan Chung, de l'Imperial College de Londres i un dels coautors, això no ha d'evitar que es faci exercici, però en el lloc adient:

"En carrers congestionats, els beneficis de caminar en la salut no sempre superen els riscos de la contaminació. Però això no ha de ser vist com una barrera, perquè per a molta gent gran caminar és l'únic exercici que fan. Suggerim que quan sigui possible caminin pels parcs o per altres espais verds allunyats de carrers amb trànsit dens."

Es calcula que la contaminació atmosfèrica provoca uns 5,5 milions de morts prematures anuals a tot el món. Al Regne Unit és responsable de 40.000 morts prematures, de les quals prop de la quarta part es produeixen a Londres.

Els autors alerten que l'estudi només es refereix als efectes a curt termini i que s'ha de fer més recerca. Però acaben destacant que calen solucions radicals sobre els motors dièsel i que se subtitueixin per vehicles elèctrics.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaContaminació
Anar al contingut