janquim / Barcelona

La consulta del 13-D blinda el seu programa informàtic contra possibles atacs

Un equip de gairebé un centenar de persones s'ocupa de la tecnologia de les consultes per a la independència del 13 de desembre. Al capdavant hi ha David Vinyals, un informàtic de Barcelona que, a més, ha elaborat un programa informàtic propi. L'eina informàtica ha de servir per fer el control del vot i evitar que ningú no pugui votar més d'un cop. El mateix programa servirà per enviar des de cada mesa les dades de participació i els resultats de l'escrutini.

Actualitzat
El programa s'ha hagut de crear, explica David Vinyals al 3cat24, perquè no disposen del cens. Més d'un centenar d'ordinadors s'hauran de descarregar l'aplicatiu i al final tot dependrà del funcionament d'internet durant les hores de votació.

Vinyals admet que aquest podria ser un punt dèbil de l'operatiu: "Estem preparats i tenim el sistema protegit per si fos atacat". La sospita que hi pugui haver un intent de boicotejar les consultes de forma tecnològica els ha dut a prendre mesures de seguretat com ara allotjar els servidors fora d'Espanya i preparar un equip que dedicarà tota la jornada a supervisar l'eficàcia dels sistemes informàtics.

No s'enregistren dades personals

Vinyals vol deixar clar que l'única dada que es demana als votants és el número del seu carnet d'identitat i que aquesta informació s'enviarà encriptada a les meses per a les funcions de control de vot. Després no quedarà enregistrada ni als ordinadors ni a cap base de dades.

Els organitzadors de les consultes també han recorregut a internet com a via de comunicació. La principal característica és, com descriu Vinyals, "un caos que funciona, com sol passar a internet".

Hi ha un web de la coordinadora però a partir d'aquesta estructura mínima cada grup local actua pel seu compte. Vinyals ho justifica pel mateix caràcter de les consultes, "que s'organitzen en un sistema que va de baix a dalt". Per tant, és possible topar amb una gran varietat de serveis en funció dels recursos i les habilitats amb les eines TIC de cada grup.

La majoria tenen un web obert (valguin com a exemples Arenys de Mar, Arbúcies, Collsuspina, Girona, Navàs o Molins de Rei) i d'altres s'agrupen per comarques (com fan a l'Osona i a les Garrigues).

N'hi ha que també fan servir el Twitter, com és el cas de Sant Cugat, Cabrils, Caldes de Montbui, Berga o Puigreig entre altres. El compte xarxaindepe és el que agrupa més seguidors.

Vídeos, mapes i xarxes socials

Des de la coordinadora s'ha llançat un canal de vídeo però més enllà d'aquest lloc oficial hi ha iniciatives locals diverses, produccions modestes amb més voluntat que recursos, com els anuncis de campanya que han editat a Cardedeu o el tràiler sobre la producció de pancartes a Tona.

També hi ha un grup principal a Facebook i un seguit de satèl·lits que hi giren al voltant.

El grup de Berga ha allotjat una presentació a Slideshare, el lloc especialitzat a compartir presentacions amb diapositives. També es disposa de mapes sobre la consulta i s'ha intervingut a la Viquipèdia, on es pot trobar un article sobre les consultes i la seva adaptació a l'anglès.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut