Barcelona

La consulta ciutadana sobre la reforma de la Diagonal es farà l'abril del 2010

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, han presentat el procés participatiu sobre la transformació de la Diagonal. L'abril del 2010, tots els ciutadans més grans de 16 anys i empadronats a la ciutat podran triar sobre dues alternatives d'aquesta avinguda. El procés comptarà amb l'Oficina Tècnica de la Diagonal, formada per arquitectes i que recollirà les propostes ciutadanes abans d'elaborar els dos projectes. En concret, 1.100.000 ciutadans podran votar entre les dues opcions de reforma de la Diagonal. El grup municipal del PP ha qüestionat que votin els immigrants a la consulta, mentre que CiU s'ha queixat d'haver-se assabentat dels detalls del procés participatiu a través de la premsa.

Actualitzat
Ahir Catalunya Ràdio ja va avançar alguns detalls de la consulta ciutadana sobre la reforma de la Diagonal que l'Ajuntament de Barcelona convocarà per l'abril del 2010. Avui l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, han presentat els detalls d'aquest procés participatiu. Finalment s'ha incorporat la proposta d'ERC de convocar una consulta ciutadana, tal com recull la Carta Municipal.

Jordi Hereu ha explicat que el procés participatiu començarà el mes vinent i culminarà amb les votacions de l'abril del 2010. Primer hi haurà una fase de comunicació als ciutadans amb una exposició sobre els orígens de la Diagonal i un web específic, cartells i revistes especials. Després es demanarà l'opinió dels ciutadans a través d'una butlleta electrònica, les taules sectorials i veïnals i els consells de barri. També es faran tallers participatius a escoles i instituts, coincidint amb l'Any Cerdà.

La consulta ciutadana serà l'abril del 2010 entre aquelles persones empadronades i més grans de 16 anys el 31 de desembre de 2009, incloses les persones immigrants. Durant sis dies es podrà votar electrònicament tant des d'internet com en diverses seus dels 73 barris de la ciutat. Jordi Hereu no ha descartat utilitzar aquest sistema per altres decisions que afectin transformacions urbanístiques importants, i ha assegurat que per a la consulta no es necessita el permís de cap administració ja que tenen competències per la Carta Municipal.

Per la seva banda, Jordi Portabella ha destacat la importància del procés participatiu, ja que és "vertebrar una consulta ciutadana". A més, també ha destacat que les urnes electròniques són "un pas endavant de la ciutat per tirar endavant "un projecte polític" de transformació de la Diagonal.

Tot i que encara no n'hi ha detalls, el que és segur és que amb la reforma de la Diagonal es guanyarà espai per a vianants a costa del vehicle privat. També hi haurà de passar el tramvia, ja sigui pels laterals o pel centre de l'avinguda.

El PP qüestiona que votin els immigrants

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha qüestionat "que votin els immigrants" a la consulta ciutadana sobre la reforma de la Diagonal. Fernández Díaz ha dit que no vol que aquesta consulta "es converteixi en l'antecedent del vot dels immigrants a les eleccions" i ha dit que "això requereix un debat en profunditat".

D'altra banda, el president del grup municipal de CiU, Xavier Trias ha demanat a Hereu que la consulta ciutadana no es converteixi en una "pantomima". Trias ha demanat consensuar primer els criteris de transformació amb els grups municipals i els barcelonins per evitar que després els participants a la consulta aprovin un projecte sense saber per què el voten. També ha criticat a Hereu perquè CiU s'ha assabentat dels detalls de la consulta a través de la premsa.

Els comerciants demanen ajuts mentre durin les obres

El president del Consell de Gremis, Gaietà Ferràs, ha dit que "és una de les demandes històriques que es contempli l'impacte i es compensi fiscalment i econòmicament la pèrdua d'activitat dels comerços que puguin veure's afectats." El Consell de Gremis assegura que les obres afectaran uns 10.000 comerços i ha demanat que els treballs es facin de manera que l'afectació sigui mínima.

D'altra banda, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha demanat que "es potenciï el transport públic" perquè això "doni com a resultat una reducció de la mobilitat privada".

Anar al contingut