La construcció d'una escola en un bosc de Sant Cugat enfronta Ajuntament i ecologistes

L'escola La Mirada ara està en barracons i fa anys que espera un edifici al bosc de Volpelleres, però els experts demanen que es conservi l'ecosistema

Cori CaleroActualitzat

A l'entrada del bosc de Volpelleres, a Sant Cugat, un cartell pintat a mà dona la benvinguda amb un cor i la frase "Salvem el bosc". Són missatges que pengen veïns, associacions com SOS Volpelleres, i també entitats formades per científics i ecologistes que volen protegir els valors naturals que guarda.

El bosc de Volpelleres és petitó, un oasi enmig d'una zona fortament urbanitzada i a tocar de la B-30. Fortament pressionat per les infraestructures del voltant, ja ha patit algunes tisorades, la més recent, la construcció d'un institut en un dels seus extrems, que ja va aixecar veus en contra.

Ara, els defensors de protegir el bosc s'enfronten a una nova croada. L'Ajuntament hi vol construir una escola, La Mirada, que actualment està en barracons. A l'altra cara de la història, les famílies que porten els seus fills a aquesta escola esperen any rere any un edifici que no arriba. La qüestió és, segons els detractors del projecte, si realment no hi ha un altre indret per fer-la, si no es pot plantejar una alternativa que no suposi un dany irreparable per al bosc.

De fet, és l'única ubicació proposada per l'Ajuntament que l'alcaldessa, Mireia Ingla i Mas, defensa, perquè s'ha de fer dins del barri de Volpelleres i, a més, en un entorn natural.

"Ja es va dir a les famílies que el 2019 estaria feta, hi ha nens i nenes que ja són a P5. No podem abandonar aquests nens i nenes que ja van a l'escola. La necessitem per cohesionar un barri que va créixer molt ràpid."

També defensa que el projecte d'escola està molt centrat en els valors ecològics i que, per això, fer-la en un entorn natural és el més idoni. L'alcaldessa assegura que no hi ha una ubicació alternativa: "És un projecte molt singular des del punt de vista educatiu, d'integració en l'entorn. Això va fer que moltes famílies fessin confiança en el projecte. I no, no hi havia una altra ubicació per a aquesta escola. El projecte educatiu ja va néixer el 2017 i som al 2021, i els nens encara estan en barracons."

Els ecologistes demanen conservar l'ecosistema actual (Leo Baquedano)

Però, precisament, el fet que es faci una escola centrada en valors ecològics, en un entorn natural, és, per científics i biòlegs, una contradicció. La lluita contra la construcció de l'escola, de fet, l'encapçalen entitats com Adenc, entitat de defensa i estudi de la natura, formada per ecologistes i també per ambientòlegs i biòlegs, i els donen suport altres associacions com SeoBirdlife o Assemblea pel Clima.

"La natura l'hem de respectar. Les escoles, totes les escoles, l'han de poder visitar, gaudir i estudiar, anant-hi. I un projecte d'educació ambiental a Volpelleres és un bon projecte, però això no significa posar l'edifici al mig de la natura. És una contradicció fer una escola que defensa valors naturals posant en perill aquests valors naturals."

Joan Carles Sallas, president de l'Adenc, es refereix a les diferents espècies que viuen al bosc. No només ocells com el picot verd, l'oriol o el rossinyol, sinó també guineus, teixons, esquirols... De fet, el grup d'experts en fauna Miranatura, que fa anys que es dediquen a la monitorització ambiental (col·locació de càmeres per gravar fauna) va fer un estudi de la riquesa del bosc, just abans que esclatés la polèmica.

La seva intenció era recopilar dades per proposar un projecte de divulgació i protecció ambiental al bosc de Volpelleres. Hi van poder retratar multitud d'espècies i també localitzar diferents caus de famílies de teixons que hi viuen.

Els ecologistes han detectat la presència de teixons, entre d'altres espècies

Leo Baquedano, expert en fauna de Miranatura que va ser l'encarregat del projecte, explica que va ser tota una sorpresa trobar un bosc i no un parc urbà: "Un bosc amb picot garser gran, amb gamarussos, amb oriols, amb esquirols, amb guineus... Realment no cal ser gaire observador per sentir el cant de diverses espècies d'ocells ni per veure que és un entorn natural."

Veure guineus o teixons tan a prop d'una zona tan fortament urbanitzada no és el més usual. Volpelleres és un barri de nova creació, en un indret als afores de Sant Cugat que antigament eren, sobretot, camps de conreu. L'àrea va patir una transformació molt ràpida i sobtada en plena bombolla immobiliària. El 2000 no hi havia ni un bloc de pisos, i actualment ja hi ha prop de 10.000 habitants.

 
 

Fa només uns mesos, el gener del 2021, l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona de la Generalitat va emetre un informe desfavorable a la construcció de l'escola al bosc, en què demanava a l'Ajuntament que estudiés altres emplaçaments. Instaven a "reconèixer el valor del bosc de Volpelleres com un hàbitat natural d'extraordinari valor, el qual forma part d'un corredor ecològic que connecta diferents zones verdes i hàbitats naturals de la comarca" i demanava "tenir en compte els impactes derivats a la fauna i la flora d'interès, i també de l'efecte de la intensitat i freqüentació d'ús, i també lumínic i acústic".

Tot i l'informe, l'Ajuntament va tirar endavant el projecte. "Aquest emplaçament ha propiciat la configuració d'un projecte d'edifici i projecte pedagògic íntimament relacionat amb els valors de l'entorn. Sí, hi ha arbres que s'hauran de treure, pins, roures i alzines. Però els replantarem. I també hi ha un compromís de restauració, un compromís inapel·lable de respecte a l'entorn", diu Mireia Ingla.

"No es pot agafar un ecosistema i endur-te'l a un altre lloc, no es tracta només dels arbres. Això no es correspon amb les declaracions de respectar la natura ni d'emergència climàtica. Els experts en canvi climàtic saben com són d'importants els espais naturals a prop de les ciutats", diu el president d'Adenc.

Una opinió que comparteixen altres experts, com Leo Baquedano. "Realment és un bosc, un ecosistema, encara és un ecosistema! I s'ha de conservar".

I quina és la part d'arbres afectada directament, els que s'haurien de treure? Doncs, segons l'Adenc, 51 roures, 128 alzines, 239 pins i 7 oms. I destaquen que és l'hàbitat de pins i roures de 3 i 4 branques i pins de doble peu, una raresa.

De fet, les entitats ecologistes han iniciat la via contenciosa administrativa per parar les obres. L'Ajuntament té previst que l'escola La Mirada pugui començar el curs el setembre del 2023 al bosc de Volpelleres.

Imatge de la futura escola La Mirada, cedida per l'Ajuntament de Sant Cugat

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut