El Prat de Llobregat

La construcció d'un teatre nou al Centre Artesà del Prat genera polèmica

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

El Prat de Llobregat té 64.000 habitants, i previsions urbanístiques per créixer més. L'Ajuntament, que ha fet diversos grans equipaments nous, preveu la construcció d'un teatre nou, dins l'espai del Centre Artesà, un conjunt modernista. Es vol fer un teatre modern equipat per a les necessitats del segle XXI, però implica l'enderroc de bona part del teatre històric. Alguns sectors de la població estan en desacord amb la manera que s'ha tirat endavant el projecte i reclamen que l'actual teatre de l'Artesà, tot i que necessita reformes, s'ha de conservar pel seu valor patrimonial.

El Centre Artesà, fundat el 1919, és una de les institucions més arrelades al Prat de Llobregat. És un conjunt d'edificis modernistes amb voltes de maó que inclou el gran saló del bar, remodelat fa poc, amb terrassa i jardí, i el teatre. L'Artesà ha estat un lloc de trobada al llarg de generacions. El conjunt es va construir amb murs i cobertes d'obra vista, i el seu cor era el teatre, que, tot i diverses alteracions, s'ha conservat fins ara. La sala, ara tancada, s'ha fet servir per a molts usos al llarg de la història. Per a representacions teatrals amb la presència de grans figures que van des d'Àngel Guimerà fins a Núria Espert. I també per a concerts, balls i cinema i totes les grans ocasions festives de la vida del Prat.

Per Pedro Ezcurra, que coneix el Centre Artesà des de fa molts anys, "aquest era el lloc més luxós del Prat i la gent se sentia més important quan venia aquí. Però era una mica selectiu, no totes les nenes podien venir a ballar a l'Artesà i, per descomptat, havies de ser fill d'algú per poder tenir un seient o un lloc, perquè era una mica elitista".

Després de 70 anys d'activitat, el teatre va tancar el 1989 i es va anar deteriorant per falta d'inversions. El 2003, l'Ajuntament del Prat va comprar el Centre Artesà als propietaris. S'ha fet una remodelació d'una part del conjunt, però el teatre ha seguit tancat.

L'any passat, l'Ajuntament va fer un concurs per construir-hi un teatre nou i més funcional, amb dues sales. Es van presentar 45 projectes i dels cinc finalistes, despatxos d'arquitectura molt reconeguts, el jurat va triar el projecte dels arquitectes Bosch i Forgas. La intervenció implica l'enderroc del teatre actual, tot i que vol recordar la seva imatge i en manté els principals elements catalogats.

Segons Alba Bou, regidora d'Urbanisme, el que pretén l'Ajuntament del Prat és "fer un teatre nou en una ciutat amb perspectives de creixement. Amb una sala gran per a 600 persones, amb una sala més petita per a unes 150, amb sales d'assaig, amb camerinos... per tant, amb totes les prestacions que nosaltres pensem que ha de tenir un teatre modern, i amb unes perspectives d'ubicar el Prat en l'eix central dels equipaments culturals moderns del mapa espanyol".

La Plataforma Salvem l'Artesà, que ha engegat una campanya per conservar el teatre, creu que la sala no s'ha d'enderrocar perquè és dels pocs elements de patrimoni que es conserven al Prat. I qüestiona com s'ha fet el procés de definició del nou teatre.

Per Xavier Iroz, de la Plataforma Salvem l'Artesà, "el projecte s'ha fet de manera unilateral per part de l'ajuntament, convocant i escollint un jurat on la majoria dels membres estan directament vinculats amb el consistori. El que demanem des de la Plataforma Salvem l'Artesà és que s'aturi l'actual projecte i que s'obri un procés de participació en què els veïns i les veïnes i les entitats del poble puguem decidir a partir de les nostres necessitats quins són els usos que volem donar a l'edifici".

Pel que fa a l'enderroc del teatre, la plataforma reconeix que "un edifici que té un segle s'ha d'adaptar al 2016 i per tant s'hi han de fer modificacions i els canvis adients, però els canvis adients no passen pel seu enderroc sinó per posar-lo al dia".

L'Ajuntament del Prat afirma que els usos s'han consensuat amb les entitats locals, que el procés de participació ha estat suficient i que tècnicament la rehabilitació de l'actual teatre és impossible perquè, ateses les característiques de la platea, l'escenari i les balconades, no compleix cap de les normes que requereix un equipament modern i es faria impossible adaptar-lo als usos actuals. Preveuen que les obres, amb un cost de 12 milions d'euros, podran començar el maig de l'any que ve i estar enllestides a finals del 2018.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut