Venècia

La construcció d'unes barreres mòbils intenta evitar les inundacions a Venècia

Una obra faraònica intenta salvar Venècia. Les inundacions són cada vegada més freqüents els últims anys. Per lluitar-hi, s'ha començat un projecte de gran envergadura que consisteix a instal·lar desenes de barreres submergides, que s'aixecaran quan hi hagi risc de pujada de nivell del mar.

RedaccióActualitzat
Cada cop hi ha més inundacions a Venècia. La ciutat s'enfonsa cada vegada més i el nivell del mar està pujant. Els investigadors calculen que, al ritme actual, el nivell del mar podria ser uns 8 centímetres més alt d'aquí a 20 anys. Per intentar salvar Venècia s'ha dissenyat un sistema que han batejat com a Mose, Moisès en italià. Consisteix a instal·lar uns dics que s'activaran quan es detecti un increment en el nivell de la llacuna i permetran aïllar-la del mar Adriàtic. Segons Hermes Redi, responsable del projecte Mose: "Amb la previsió del temps sabrem l'altura que tindrà l'aigua i tancarem les portes per mantenir l'aigua del mar fora de la llacuna."

Quan el projecte estigui acabat, hi haurà una vuitantena de barreres mòbils a punt per aixecar-se i aturar l'entrada d'aigua. El cost d'aquesta gran obra és de 5.500 milions d'euros i ha estat compartit per Itàlia i la Comunitat Europea. El ministre italià d'Infraestructures i Transport, Maurizio Lupi, afirma que aquests diners no es destinen només a Itàlia sinó que es tracta d'una gran inversió que vol preservar un patrimoni mundial únic". No tothom veu de bon ull el projecte Mose. Els crítics asseguren que, a més de ser faraònic i caríssim de mantenir, pot danyar l'ecosistema de la llacuna.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut