La conservadora i antiavortista Roberta Metsola, nova presidenta del Parlament Europeu

De 43 anys, l'eurodiputada maltesa és la persona més jove que presideix l'Eurocambra i la tercera dona en el càrrec

Juli Rodés AlmerActualitzat

L'eurodiputada maltesa Roberta Metsola ja és la nova presidenta del Parlament Europeu, després d'haver obtingut majoria absoluta en la primera votació.

Ha obtingut 458 vots, molt per sobre dels 309 necessaris i dels que han rebut les dues altres candidates que li disputaven el càrrec, la sueca Alice Bah Kuhnke, del grup Els Verds (101 vots), i la valenciana Sira Rego, del grup L'Esquerra (57).

Metsola s'ha convertit així en la successora de David Sassoli, mort l'11 de gener pocs dies abans del final del seu mandat, previst per a aquesta setmana, coincidint amb l'equador de la legislatura.

Els eurodiputats han felicitat Metsola cantant-li "Aniversari feliç" (EFE/Julien Warnand)

Eurodiputada del grup Partit Popular Europeu, també ha aconseguit el suport de Socialistes i Demòcrates i del grup liberal Renovar Europa, malgrat les posicions antiavortistes defensades en diverses intervencions.

Es tracta d'un pacte i d'una majoria semblant a les que van aconseguir Sassoli i la presidenta de la Comissió Europea, l'alemanya Ursula von der Leyen.

La contrapartida, previsiblement, serà un acord sobre les prioritats de la legislatura i un nou repartiment de vicepresidències i d'algun altre càrrec de l'Eurocambra.


"La UE és una amenaça"

En el seu primer discurs després de ser elegida, Metsola ha carregat contra els nacionalismes i l'antieuropeisme, que ha acusat de ser una "falsa il·lusió que no ofereix solucions".

"Hem de contrarestar aquesta narrativa antieuropea que entra de manera fàcil i ràpida. La informació falsa amplificada durant la pandèmia augmenta el cinisme fàcil i les solucions barates de nacionalisme, autoritarisme, proteccionisme i aïllament."

Ha dit també que "la Unió Europea és una amenaça simplement per existir", per a aquells que "soscaven la democràcia, l'estat de dret, la llibertat d'expressió i els drets fonamentals" i també per a aquells que tenen com a "objectiu" les dones i el col·lectiu LGTBIQ+. Metsola ha assegurat que el Parlament Europeu "sempre els farà front".

També ha tingut un record per als periodistes assassinats els últims anys a Europa i ha defensat que "la seva lluita per la veritat i la justícia" és també la del Parlament Europeu.


"Aniversari feliç"

Elegida el dia que ha fet 43 anys, Metsola ha estat felicitada pels eurodiputats amb la cançó "Aniversari feliç".

És la persona més jove que presideix el Parlament Europeu i la tercera dona des del 1979.

Metsola és la tercera dona que presideix l'Eurocambra (EFE/Julien Warnand)

La primera presidenta de l'Eurocambra va ser la francesa Simone Veil, supervivent de l'Holocaust i promotora de la despenalització de l'avortament a França.

Paradoxalment, Metsola és coneguda per la seva posició antiavortista, sobre la qual ha passat de puntetes en la intervenció per defensar la candidatura.

L'eurodiputada maltesa ha optat per fer un discurs europeista en què ha instat a "redescobrir l'objectiu de Helmut Kohl i François Mitterrand" [excanceller alemany, conservador, i expresident francès, socialista, que van governar a cavall dels anys vuitanta i noranta del segle passat] i "deixar enrere els desacords del passat i mirar al futur".

Alice Bah Kuhnke, eurodiputada sueca d'Els Verds, ha obtingut 101 vots (EFE/Julien Warnand)

Bah Kuhnke, negra, filla de mare sueca i pare gambià, ha explicat, en la seva intervenció, com des de ben petita va haver d'enfrontar-se al racisme, i com això va portar-la a l'acció política.

La valenciana Sira Rego, de L'Esquerra, ha obtingut 57 vots (EFE/Julien Warnand)

Rego, per la seva banda, ha defensat la necessitat de construir "una aliança democràtica àmplia" i d'allunyar-se de l'extrema dreta que "només porta por, odi i violència".

Un quart candidat a presidir el Parlament Europeu, el diputat conservador polonès Kosma Zlotowski, ha decidit retirar la seva candidatura abans de les votacions.

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut