Barcelona

La Conselleria d'Ensenyament diu que no té més remei que aplicar l'ajust proposat pel ministre Wert

El Departament d'Ensenyament assegura que no té cap més remei que aplicar les mesures del govern espanyol per ajustar el pressupost. La consellera Irene Rigau ho ha anunciat aquest dijous després de la reunió amb sindicats i professors per analitzar i trobar la manera d'aplicar l'ajust que demana el ministre Wert per estalviar 3.000 milions d'euros a tot l'Estat. D'aquesta manera, els mestres hauran de fer una hora setmanal més de classe, tant a Primària com a Secundària, i s'ampliarà el nombre d'alumnes on faci falta.

RedaccióActualitzat
Rigau ha explicat que les escoles catalanes adaptaran l'augment de la ràtio escolar a cada cas, tenint en compte la situació socioeconòmica del centre, les característiques dels alumnes i l'espai disponible a les aules. La consellera ha concretat, per exemple, que els grups d'Infantil i Primària de 26 alumnes no es desdoblaran, una cosa que sí que es farà en el cas de classes de 31 estudiants.

Pel que fa a la situació laboral dels docents, Rigau ha dit que, si bé els mestres i professors faran una hora més de classe -una mesura que es recorrerà al Consell de Garanties Estatutàries-, queden congelades diverses mesures preses fa unes setmanes com les exempcions horàries dels coordinadors, a més de l'afectació sobre la modalitat contractual d'uns 500 interins.

Reunió amb sindicats i professors

Els sindicats de l'ensenyament i les juntes de directors de centres de Primària i Secundària s'han reunit aquest dijous amb Irene Rigau per debatre com apliquen a Catalunya una nova retallada imposada per Madrid i que, d'entrada, veuen amb recel. Els sindicats rebutgen aquesta nova retallada i alerten que posa en perill l'ensenyament públic. La consellera, mentrestant, va avançar ahir dimecres que portarà les mesures al Consell de Garanties Estatutàries perquè dictamini si hi ha invasió de competències.

El Consell de Garanties Estatutàries es pronunciarà

Les retallades aprovades pel govern espanyol inclouen l'augment de les ràtios i de les hores lectives dels mestres. La consellera Rigau va confirmar ahir dimecres que portarà part de les mesures al Consell de Garanties i va defensar que la Generalitat és competent sobre "les condicions laborals" del professorat i l'organització de les substitucions, com avalen diverses sentències del Tribunal Constitucional. Rigau va voler diferenciar entre les mesures que la Generalitat ha de complir de manera obligatòria per ordre de Madrid, com ara l'increment d'hores lectives del professorat, i les mesures que dependran del seu departament, com l'augment del nombre d'alumnes per aula.

Algunes autonomies es neguen a l'ajust

Les retallades en educació no s'aplicaran arreu i no s'aplicaran igual. A part dels recels de Catalunya, qui ha estat més clar és el govern gallec. La Xunta de Galícia, presidida pel popular Alberto Núñez Feijóo, no ampliarà el nombre màxim d'alumnes per aula i tampoc no tocarà les matrícules universitàries. Núñez Feijóo ha dit que Galícia continuarà sent el territori d'Espanya amb les taxes universitàries més barates.

El País Basc, de la seva banda, ha demanat informes jurídics perquè considera que aquestes retallades podrien constituir una invasió de competències. Andalusia, mentrestant, ha de constituir pròximament un nou govern, amb PSOE i IU, que s'han compromès a no apujar les taxes per estudiar a la universitat pública.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut