La Conselleria d'Economia queda buida: un símbol del procés, malvenut per la crisi

La Generalitat es va malvendre l'edifici de la Conselleria d'Economia a una farmacèutica italiana en l'època més dura de la crisi, abans que fos escenari del 20S del 2017

Iván GutiérrezActualitzat

Des d'aquest divendres, l'edifici de la Conselleria d'Economia està buit. És un edifici històric, modernista, que ha estat des del símbol de les retallades de la crisi, al de la detenció dels Jordis arran dels fets del 20 de setembre del 2017. Ara, passarà a ser un edifici d'oficines. La Generalitat el va vendre a la farmacèutica italiana Angelini en l'època més dura de la crisi quan el govern de CiU va aplicar una forta política de retallades sota la presidència d'Artur Mas i la direcció d'Andreu Mas-Colell a la conselleria.

La Casa Heribert Pons queda buida després de protagonitzar, ja al segle XXI, les retallades de la crisi i la manifestació del 20 de setembre de 2017 per les detencions i escorcolls de la Guàrdia Civil. On abans hi havia manifestants, aquest divendres hi havia caixes i camions de mudança.

 

 

Aquest edifici modernista, de principis de segle XX, va ser bombardejat als anys trenta, va estar a punt de ser demolit als setanta i va ser el símbol de la nova Generalitat als vuitanta.

A l'interior de la seu hi ha, entre altres, el primer llibre de caixa de la Generalitat restaurada l'any 77, on s'apuntaven les entrades i sortides de caixa de tresoreria, com explica Carles Cacho Cirés, actual director general de Tresoreria:

"El primer moviment que hi ha apuntat, de sortida, és la nòmina de despeses de l'honorable Tarradellas."

 

El primer llibre de caixa de la Generalitat restaurada amb el sou del president Tarradelles
El primer llibre de caixa de la Generalitat restaurada amb el sou del president Tarradellas

En el llibre hi ha noms clau en la història de Catalunya com el de Joan Reventós del PSC, Antoni Gutiérrez del PSUC i Jordi Pujol de Convergència. Tot s'ha empaquetat per al trasllat. I on fins ara penjaven els quadres de tots els consellers, ara ja només queda la catifa. On s'asseien els periodistes, ara només hi ha una cadira. I als despatxos on es cuinaven pressupostos, ara només llums d'escriptori.

 

 

El 20 de setembre del 2017, l'edifici va entrar en la història del procés d'independència. Natàlia Garriga, directora de Serveis de la Generalitat, creu que aquell va ser el dia que la gent comença a saber on és la seu d'Economia:

"És quan el Departament comença a tenir una visibilitat que no havia volgut ni havia tingut mai."

El 2013, l'edifici va ser víctima de les retallades. La Generalitat el va vendre per 23 milions d'euros a Angelini. Ara valdria uns deu milions més, tot i que el propietari hauria sondejat la seva venda per uns 40 milions, gairebé el doble. Un negoci que Cacho Cirés considera que va ser una mala venda:

"Els números de la Tresoreria eren vermells. Suposo que va obligar a, crec jo, malvendre el patrimoni propi."

Anna Gener, consellera delegada de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman Barcelona, reconeix que els temps han canviat i que ara els fons d'inversió estan "disposats a pagar preus alts".

 

De moment, ja s'ha registrat la reforma perquè sigui un edifici d'oficines, des de les més convencionals fins a les de "coworking". Així, l'edifici dels Pons, de la conselleria, de les retallades, del 20 de setembre, continuarà com des de fa més d'un segle, però ja no com a part del patrimoni del sector públic.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut